2020. július 23., csütörtök

Az indexre kerülés megállíthatatlansága

A mediatizált médiatérben lebeg a kérdés, hogy akkor most mi lesz az Index sorsa? Lesz-e neki egyáltalán, vagy a Népszabadság-féle sorstalanság jut neki? Ezt nem lehet látni ma még, de az állampárt-közeli stróman már egy ideje megérkezett, keze a pénzcsapon, tekintete a Főnök szándékait fürkészi, ő az aki - ha megérkezik a parancs - szemrebbenés nélkül csap rá nagy piros gombra.

Mert az index kényelmetlen a állampártosodó fideszkádénepé autokrácia-projektje számára, csakúgy mint a HVG, a 444 vagy 24.hu, ezek az olvasottabb kormánykritikus portálok, amiknek a puszta léte is zavarja a felcsúti ramszeszt. És persze az Index a legzavaróbb, mert az a legnagyobb, a mértékadó, az a kezdőlapja sok olyan embernek is, akik amúgy a Márnemfiatal Elhízott Antidemokratákra szavaznak. Ez veszélyes! Az Index torkára kell térdelni, aztán széttenni a kezeket, hogy hát istenem, megfulladt, nem pont ezt akartuk, de ha már így alakult...

És az egészben az a vicc, hogy az Index még csak nem is ellenzéki. Független annyira, amennyire ez mifelénk és manapság egyáltalán lehetséges, de zorbánisztánban már rég az a hatalom jelszava, hogy aki nincs velük, az ellenük van. És ennek logikus folytatása: aki nincs velük, az ne is legyen! Hát, ennél még Kádár elvtárs is megengedőbb volt, igaz  '56 után konszolidálni akarta a rendszerét, ami mai örököséről egyáltalán nem mondható el. Ő a fickósan hepciáskodó kisgömböc, akinek muszáj mindig valakik ellen harcolnia, mert bő harminc év alatt sem sikerült elsajátítania a békeidők logikáját, elemi szinten sem. (A szó klasszikus értelmében nem is politikus, hanem hatalomtechnikus, személyes mániái/frusztrációi és nettó hatalmi érdekek mentén dönt mindenről. Mindenről is.)

Hogy az Indexből aztán Népszabaság lesz-e vagy Origó azt tudja fene, per pillanat mindkét opció reális, hogy kivégzés lesz-e vagy áthangolás azt talán a főnök meg néhány alvezér egyik reggeli hangulata dönti majd el, hogy a rántotta a pirítós, a kávé meg a gyógyfeles után mennyire lesznek paranoidok. (Ha két felessel rúgják be a nap motorját, akkor már  mindegy lesz, akkor már az Index az Soros, Soros az Index, valamint migráncsok, akik nem tudni hogy jönnek ide, de nyilván gyalog, mer' terroristák.)
Mindkét forgatókönyvnek vannak veszélyei. Ha kinyírják a lapot, mártírt csinálnak belőle, ami nem biztos hogy akkora gáz, a Népszabiért se vonultak utcára tömegek, az ATV-t is úgy vette meg a pszichopata szektavezér, hogy senkinek fel sem tűnt, szóval az Indexet kinyírni inkább nem kell félniük.
De egy második origót csinálni belőle meg tök értelmetlen. Ebből az izéből, amivé az egykor szintén mértékadó portált süllyesztették egy is több a soknál, annyira mérhetetlenül szar, hogy arra már nincsenek szavak. (És nem mellesleg: épp az Origo minősítgeti a címlapján "baloldali propagandalapnak" az Indexet, miközben jobbára névtelenségbe burkolózó szerzőinek folyamatosan szaros a szája, a fideszes seggek felé végzett nyelvcsapásoktól. Klasszikus példái annak, hogy már azzal is hazudnak, amit kérdeznek.)

Hogy mi is van, illetve mi várható, azt remekül összefoglalja Uj Péter, aki több mint tíz évig főszerkesztette az Indexet (most meg ugye a 444-et), és hát ő sem optimista. Mondjuk oka sincs rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése