2020. július 7., kedd

Passiflora edulis

A nap legpolitikamentesebb hírének tűnik, hogy a valamilyen cukrásztestület egyesületi  szervezetének zsűriző grémiuma, egy passió-karamell fagyit választott az év fagyijának, vagy minek. De csak akkor politikamentes a cucc, ha azt a karamellt nem Mel Gibson rendezte. Vagyis ha nem a A passió 2- A kar, a mell című alkotásról van szó, amiben Jézus megkínzatásának felsőtesti aspektusára koncentrál a méltán antiszemitának tartott színész-rendező, hollywoodi ünnepelt alkoholistája. De elnézve a tudósítások képeit, itt tényleg egy fagylatot cukrászott össze a nyertes, bár a fagyiba szúrt táblácskák jelképezhetik akár a római légionisták lándzsáit is. Ez esetben viszont a két lator a Mámoros-Fügés Csoki (na egy ilyen nevűből ki is nézem, ez valami komoly szerhasználó afro-verőember lehet), illetve a Másfél Méteres alvilági nevű bűnelkövető. (Vagy nem. Elvégre a passionált karamell melletti másik bödönbe nem lándzsáztak táblát, ha jól látom.)

hvg.hu

És aztán a hírekből kiderül, hogy a passió az gyümölcs, na ja én is hallottam már róla, és mindig érdekelt milyen íze lehet. erre kiderül, hogy annak bizony maracuja íze van legfőképp azért, mert az. A passiógyümölcs az a sznob megnevezése annak, amit ettem már jó párszor, az ízű szörpökről nem is beszélve. Bár gondolom az utóbbiak maracuját csak nyomokban tartalmaztak, és csak a címkéjükön.
A maracuja amúgy Brazíliába őshonos, kétszikű zárvatermő, de gondolom ezt az ízéből nehéz megmondani. Hogy mennyire illik a karamellhez azt tudja fene, nekem teljesen elég lenne egy sima karamellfagyi,csak jól pirítsák le a cukrot, igazán sötétre. (A maracuját azt ne, szerintem annak nem tesz jót a pirítás.)
Mert a karamell az jó. Mint gyakorló diabéteszes csak azért tartok itthon cukrot, mert az édesítőszereket - igazán felháborító módon - nem lehet karamellizálni, így nem tudok belőlük rendes karamellás halavát, miszerint grízpudingot készíteni. Mert ha már fagyi nincs, a csoki nem az esetem, ez a fő édesség felém. Meg a kókuszos bármi. Főleg ha nem Gibson rendezi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése