2020. július 5., vasárnap

Hőségnyavalygás, időképtelenség

Itt van a meleg, igazi nyári, aszfalton érlelt, tűző napos, lehet végre panaszkodni az időjárásra. Én még indig az őszt preferálom, kellemesebb a hőérzet és a -mérséklet, szebbek a színek, kockásabbak a sálak.
Viszont az uborkaszezonból kifolyólag, valamint következtében, a hírportálok is elkezdenek nyári témákat címlapra dobni, elvégre ha az embereknek épp leolvad az agya, kíváncsi a fene rezsisziládra, vagy a kósalajosra. Oké, mondjuk az origó az tolja a baloldalozást, újra önfeledten migránsozik és rendületlenül nyalja a fideszes seggeket, de máshol egyre nagyobb teret nyer a nyár. Mit tegyünk a hőség ellen, jó-e hideg sörrel hidratálni, mekkora a légkondik ökológiai lábnyoma vagy melyik jégkrémtől nem kapunk cukorsokkot. Az index címlapján amúgy egy vicces videóban azt ajánlják, hogy menjünk ki a hóra, és kenjünk a kezünkre meg a tarkónkra egy kis havat. Na ja.

De nyáron nincs hó. Legfeljebb  a déli félteke déli részein, de ott meg ilyenkor nyár nincs. Úgyhogy be kell ülni a hűtőbe, ha gyors lehűlésre vágyunk, a fagyasztóba. Nos igen, lesznek olyanok, akik nem férnek majd be, de hát tetszettek volna nagyobb hűtőt venni. De ilyenkor is (ha ugye kicsi a hűtő) még mindig bepakolhatjuk magunkat darabokban. Először nem lesz egyszerű szakszerűen darabokra bontani magunkat, elvégre nem mindenki képzett hentes, de a harmadik-negyedik alkalom után már magabiztosan  szeletelhetjük és pakolhatjuk be magunkat, ha valaki fél az esetleg ott lévő baktériumoktól, az zacskózza vagy dobozolja be magát.

Ám, ha valaki ódzkodik magát teljesen szétbontani, átmeneti megoldásként lehet csak részlegesen is lefagyasztania porhüvelyét. Mondjuk levágja a bal kezét és a jobb lábát, pár órára a hűtőbe teszi őket, és a visszaszerelés után rögtön érezni fogja az erőt és a mindent lebíró akaratot. És nem lesz melege, a kisebb vérveszteséget meg pótolhatja jelentősebb hurkabevitellel és/vagy vörösboros paradicsomlével, ha az nem okoz vérképződést, akkor semmi.

És ha valaki szerint a teste egy templom, és nem akarja lebontani, akkor vannak  alternatív módszerek is. Sivatagi vidékeken már sokaknak bevált a hangos és agresszív kiabálás, amivel szimbolikusan elűzzük a meleget, valamint közvetlen hozzátartozóinkat, útitársainkat, vagy a sátorjavító hülye segédjét.
Lehet még faszénen sült parazsat enni, mire lenyeljük, már nem is érezzük olyan melegnek a levegőt, meg hát tényleg nem az lesz a legnagyobb problémánk, hogy árnyékban is negyven fok. Esetleg, ha tengerparton, sivatagban vagy játszótéren járunk, beáshatjuk magunkat a homokba, csak arra kell vigyázni, hogy ne felejtsük ott magunkat, és ne régészek ássanak ki, mert akkor garantáltan lekéssük a vacsorát.
Vagy elintézhetjük, hogy hűvösre kerüljünk, de tartok tőle, hogy a hűvöst itt csak szimbolikusan értik, és nem Celsius fokban kifejezhető módon.

De persze a legegyszerűbb, hogy el lehet menni északnak (csak ne a déli féltekén, ott ez nem használ), ehhez képest a sok fogalmatlan nyaraló délnek megy, ahol még melegebb van, meg valami vízfelület. Mondjuk innen a Balatonra északnak kell menni,de ettől még ott sem lesz hidegebb, ahhoz nem megyünk eleget északnak.
De a Magas-Tátra nekünk a Himalája, az már jó nyaralási opció lehet.
Én nem megyek, tizen éve nem voltam nyaralni, majd kulturáltan ráolvadok az aszfaltra. Pláne mert a hűtő épp tele van. A lihegés meg rajtam nem segít.

5 tipp kutyádnak a nyári hőség ellen
criksydog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése