2021. szeptember 30., csütörtök

A hajnal mindig messze van, vagy esik

Odakint legalább annyira ködös és borús az idő, mint a jövőképem, néha a szemben lévő ház sem látszik, ami persze nem feltétlenül baj. Egyfelől az elmúlt évtizedekben láttam már elégszer, másfelől meg egy tízemeletes panel formagyakorlaton eleve nem sok néznivaló van. Pláne oldalról. Az erkély alatt valami rigófesztivál van, amennyiben sok egyforma madár nyüzsög a bokrok tövében, őket valahogy nem zavarja a sok féldecis üres fiola (Bandy Ízű Szeszesital), meg az a fél pár tornacipő, ami biztos nagyon hiányzott valakinek hazafelé, vagy amerre épp a szél sodorta tova. De ennyit a délelőttről, mielőtt beköszönt a késő este, elgázolva a nap köztes részeit.

Így aztán, sztenderd este fél tizenkettő a Fekvehányás utcában, rég bezárt minden, bár Gézáék szerint azért a legtöbb bolt holnap valamikor majd kinyit, a Pofád Lapos sarki lottózó és kocsma például már ötkor. Így a fél hetes, becsületsértésből kinövő súlyos testi sértésig még van idő néhány pohárka valamire. Mondjuk egy korsó borra némi pálinkával, ami kitart addig, míg elmennek a helyszínelők, és Gizinél a pultosnál beüt a nyugtató, minek következtében hajlandó kiszolgálni a délelőtti részegségre vágyó közönséget.

De addig még több óra, és Géza, Lajos meg Tóni a Skodás azon tanakodik, hogy addig mi legyen. Hazamenni nem igazán akarnak, egyrészt az állapotuk, és az abból adódó, sérelmükre megvalósuló családon belüli erőszak miatt, másrészt Lajosnak nincs is hova. (Az élettársa kirakta a lakásból, még a cuccait is csak a konyhaablakon volt hajlandó kiadagolni részére. Számára.) A telefonfülkét támasztani órákig viszont akkor sem egy rövidebb távú életprogram, ha van még náluk egy liter pálinka, amit Géza főzött hullott banánból és mazsolás krémtúróból, fürdőkádi erjesztés után.

Viszont éjfél körül már esni kezd, beülnek hát a buszmegállóba, hisz hideg nincs, ott nem áznak el, csak belülről, és lehet versenyezni azon, ki tud több csikket elnyomni a 'Dohányozni tilos!' táblán. Lajos kifejti, hogy a megálló az angolul baszsztop, mer' ott állnak meg  baszok, bár nekik biztos nem lesz ilyen mázlijuk, öt körül a Gizi lesz az első nő, akibe belefutnak, de ő körülbelül annyira szexi, mint egy cserbenhagyásos gázolás.
Azért néha megáll egy-egy taxis, aki igen unja már az éjszakát, Gézáékról meg azt gondolja, potenciális utasok, akik lekésték az utolsó buszt, de Tóni, a trió értelmiségije mindegyikkel rezignáltan közli, hogy ők már helyben vannak. Hagyva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése