2021. szeptember 16., csütörtök

Zűrhajózás privátim

A Space X nevű űrügyi magáncég (magánűr-cég?) Crew Dragon nevű, hát nem űrhajóját, mondjuk űrkonténerét, űrkapszuláját magyar idő szerint múlt éjjel kúrták Föld körüli pályára, történelmi jelleggel. Mert ez az első eset, hogy a fedélzeten vagy négy darab civil, és nulla darab kiképzett űrhajós. Mondván, hogy a rendszereket egyfelől a földről irányítják és ellenőrzik, másfelől meg nagyfokúan automatikusak, úgyhogy az emberek leginkább biorakományként vannak jelen, bár ha már egyszer, azért csinálhatnak is egy két kísérletet, megfigyelést, mifenét.

Mit mondjak, az irány jó. Az utasszállító repülőkön is sokszor csak biztonsági okokból vannak pilóták, meg mert bár a gép el tud menni robotpilótával, és megfelelő reptereken le is tud szállni, de a felszálláshoz azért kell még az ember, azt nem tudja egyedül az automatika. Ami ráadásul el is romolhat, és akkor nem baj, ha valaki tudja vezetni a vasat. De az irány egyértelműen - a vezető nélküli vonat mintájára - a pilóta nélküli repülőgép, csak egy ilyenre egyelőre senki sem lenne hajlandó felszállni. Én már a Star Wars esetében sem értettem, hogy ha képesek hipertér-ugrásokra a Millenium Falconnal, akkor miért kell két pilóta is ahhoz, hogy gombokat nyomkodva rángassák a botkormányt(!), nem telt robotpilótára? 

A Sace X tehát jó irányba indult, de nem kellene itt megállni. Az űrutazásoknál igazából nem csak a képzett űrhajós felesleges, de egyáltalán az ember is. Mert mi is van az űrben? Kurva hideg, vákuum, kozmikus háttérsugárzás, műholdak, űrszemét, nincs viszont szabadstrand, kupadöntő, tejeskávé és ellenzéki előválasztás, szóval nincs ott semmi, ami miatt annyira vágynánk oda. Sőt, az űrbe lőtt szerencsétleneknek nagyon szűk helyeken kell egymás izzadságát szagolniuk, miközben az ivóvizüket is kollektíve pisilik össze a víztisztítóba, és ócska készételeket kell enniük. Mindezt elképesztően sok pénzért, a helyett, hogy ennek töredékéért lazulnának valami rendes nyaralóhely luxushoteljében.

A koncepció amúgy nem új, még gyerekkoromból emlékszem, hogy a Muppet Show-ban is volt egy állandó műsorszám, a "Malacok az űrben", ahol szintén civilek voltak zűrben, hisz egy malacról nehéz elhinni, hogy komolyabb kiképzésen esett át, perfekt asztrofizikából, és korábban tíz évig volt a légierő berepülő-pilótája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése