2021. szeptember 20., hétfő

A zsebibaba-párhuzam

A felcsúti döbrögi szerint az egész ellenzék az amerikaiak zsebében van. Ez akkora vaskos ostobaság, hogy az index is címlapon harsogja, de hát ők már jó ideje sasszézgatnak a kormány felé, már nem függetlenek, de még próbálnak pártatlannak látszani. Az viszont a parlamenti tudósításukból nem derül ki, pontosan kinek is van a zsebében a komplett ellenzék, Fletótól a ex-gárdista jobbikosokig. Az Egybesült Államokban van az a zseb, netán Kanadában, vagy valahol a dél-amerikai drogbárók (drogbárok?) és poszt-diktátorok között kell keresni a zsebest, hisz az 'Amerika' azért elég tág terjedelmű fogalom, földrajzilag és kulturálisan egyaránt. Esetleg a sokszínű ellenzék sok zsebben van szétosztva, melyekben csak a kontinens közös, de a zsebibaba számos?

Viszont jellemző, hogy a pártvezér és kancellár csak dualista rendszerben tud gondolkodni. Ha ők az oroszok és kínaiak zsebében vannak, akkor az ellenzék (azaz bárkik, akik nem ők) logikusan az amerikaiakéban, mert olyan nincs, hogy valaki nem valami nagyhatalom zsebéből ordibálja aktuális, óriásplakátra kívánkozó szlogenjeit. A felcsúti a maga részéről Soros bácsitól Vlagyimir Vlagyimirovicsig volt már mindenki zsebében, az elmúlt több mint harminc évben (német konzervatívokéban is), így nincs releváns tapasztalata a zsebeken kívüli világról.

Az ő politikai szocializációja még pont megcsípte a hidegháború végét, és ezt a logikát használja mind a mai napig, hogy van a Nyugat, a jenkikkel az élen, és van a Kelet, ahol a nagy Szovjetunió után most épp egy kétpólusú, de egylényegű tandemmel, miszerint Kína és Oroszország. Mi pedig nem lehetünk komp vagy híd a kettő között, mert ahhoz túl kicsik és jelentéktelenek vagyunk,nekünk tartoznunk kell valamelyik oldalhoz. Ahhoz, amelyik jobb hozamot garantál az uralkodó elitnek, szimbolikusan is. (Ha híd lennénk, és Kína át akarna menni rajtunk, összeroskadnánk.)

Ilyen módon aztán remekül fel lehet pozicionálni az itthoni kormányzati szarkeverést, hogy kérem szépen mi nem öncélúan szemétkedünk, habzsoljuk a hatalmat meg a vele járó pénzt, hanem nagyhatalmi játszmák terepasztalán vívjuk szabadságharcunkat a liberális (avagy szabadságpárti) diktatúrával(!) szemben. És hát a gonosz csak az erőből ért, ellene nekünk is össze kell fogni valami tökös hatalommal, legyen az a putyini cárizmus vagy maga a Kínai Kommunista Párt. Despotákkal a gonoszok ellen, you know, elvégre anno a jenkik is összeálltak Sztálinnal Hitler ellen. Mi meg Putyinnal Biden ellen, aki korunk Hitlere nyilván, csak jobb a sajtója. Egy kicsivel. (Tényleg olvastam valahol ilyet, na ez az amit  Obamával szemben még a nettó elmebetegek sem mertek bedobni, annyira hülyén hangzott volna, de csak mert biztos nem olvasták Kurt Vonnegut Éj anyánk című regényét, hisz abban szerepel egy öreg afroamerikai neonáci, aki "a Harlem Fekete Führere" néven fut.)

Ebben a logikában pedig az ellenzékről sem feltételezhető, hogy netán egy jobb országot szeretnének összehozni a kormányzati hatalom birtokában,ha mi csak a hatalmat akarjuk önmagáért és a sok pénzért, akkor nyilván ők is, ha mi csicskák vagyunk, akkor ők pláne azok. Márpedig mi csicskák vagyunk, zsebre vágott kesztyűsbábok - gondolja a fideszkádéenpé, s külön semjénzsolt - méghozzá mindig azé, akitől remélünk valamit, és Trampli Elnökűr bukása óta megint csak Keletről fúj a szél, amit nem érdemes szembehugyozni.
Ja, hogy autonómia? Lefordíthatatlan szójáték...

nepszava.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése