2021. szeptember 19., vasárnap

De hol a pópa?

A fura nevű PoPa SapKA nevű zenekar (akiknek persze csak magyarul hangzik furán a nevük, mert  mi is az a Pópasapka?) jellegzetesen balkáni/káeurópai zenét játszik, ami Kusturica óta elég népszerű mifelénk is. Pláne ha ilyen crossover a cucc, ami kicsit punk, kicsit jobban ska, és eléggé etno, kortárs vándorcigánynak öltözött zenészektől, akik angolul énekelnek, Bukarestben.

Persze énekelhetnének éppen Brooklynban is, hisz ők is egyfajta multikultúrát képviselnek, mint mondjuk az eredendően New Yorkból származó Gogol Bordello, akikre amúgy feltűnően hasonlít a zenéjük. De nem azért mert másolnak, csak egyszerűen ez az urban etno punk (vagy mi, ezt a meghatározást most találtam ki) az ilyen, ez már egy külön műfaj, aminek GB az egyik zászlóshajója, de korántsem egyetlen ismert művelője. És hát YTU (jutyúb után) X-ben már tényleg mindegy, hol él és alkot az ember, ha van áram meg wi-fi/térerő, akár az Antarktiszon is trombitálhatnának jamaicai alapokra, a sarkkutatók korai örömére. (Mert egy fél évig tartó éjszakai buliban azért előbb-utóbb ráunnának.)


És bonus track-jelleggel ideidézek egy másik bandát is, csak hogy látsszon, ez tényleg egy önálló műfaj már. Amit persze jobban értek, ha angolul énekelnek, mert a szláv nyelvekből annyi maradt meg, hogy általánosban utáltam az oroszórát (a tanár nénit valószínűleg még a WaffenSS-ben képezték ki beszivárgó egységnek), meg hogy a horvát tengerparton tudok horvátul rendelni a pizzériában de csak ha nagyon muszáj. De szövegértésnek ez nagyon vékony, úgyhogy a Dubioza Kolektiv esetében marad a zene jóság-faktora, meg a klip vicces neoprimitívsége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése