2021. szeptember 15., szerda

A Szél a szárnyaik alatt

Szíjjártó "Kakadu" Péter Kül- és Arroganciaügyi miniszter 2018 óta 342 alkalommal repült a Hángerijen Erforsz akkoriban beszerzett gépeivel - árulta el végre a minisztérium, Szél Bernadett kitartó zaklatása nyomán.. Amikről ugye eleve elmondták, hogy ezek nem kormánygépek, ezek kérem ha Airbusok akkor csapatszállítók, ha meg a Falcon 9-es luxusjetek, akkor futárgépek, szigorúan a katonaság szolgálatában.
Ehhez képest csapatszállítást csak kivételként követtek el, alapvetően a felcsútit és fegyverhordózóit (hűbéreseit?) fuvarozzák, a honvédelem nagyobb dicsőségére. De annyira, hogy a Kükümminiszer még Bécsbe meg Pozsonyba is repülővel ment nem is egyszer, nyilván mert egy hozzá hasonlóan tehetséges, fontos és elkötelezett közszolga (aki még igen szép is), egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy az autópályán vitesse magát a sofőrjével, akkor sem, ha oda is bekészítik neki a zsírszegény ásványvizet, meg a mogyorós csokit.

Ő annyira alárendel mindent a köz szolgálatának, hogy egy plusz órát sem akar elpazarolni holmi autókázásra, sőt, ő még a yachton nyaralva is az irodájában dolgozik. Gondolom a vécére is viszi a laptopot, hogy még a törlés előtt lezavarjon egy online ülést a Türk Tanáccsal. Vagy az üzbég krumplikutató executive producerével.

De ez 342 alkalom azt jelenti, hogy Péterünk átlag nem egész három és fél naponta repül valahová, ami azért még gombócból is sok lenne. (Pláne, hogy néha azért menetrendszerű járatokra is méltóztatik felhelyezni miniszteri ülepét, szóval összes az repült alkalom simán lehet négyszáz felett is.) 
A repülés lehet élmény elsőre, vagy akár másodikra is (én is nagyon élveztem hétévesen, húszévesen már kevésbé, aztán simán csak untam), de ahhoz már komoly perverzió kell, hogy az ember három év alatt több százszor szeressen egy szűk fémcsőben rohadni,ahonnan a legtöbbször értékelhető kilátás sincs, mert a felhők felülről még sokkal unalmasabbak, mint alulról.

De akkor mi a jó ebben az állandó repkedésben? Talán az a száraz, meleg érzés, hogy ők ezt is megtehetik, a nemkormánygépekkel való szárnyalás a kivételezettség auráját vonja köréjük. És csak egyetlen ékezetet kell elhagyni ahhoz, hogy meglegyen a tömör megfejtés: nekik a szárnyalás, nekünk a szarnyalás. (Én kérek elnézést...vagy nem.)

blog.atlatszo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése