2021. szeptember 30., csütörtök

Galaktikus-biblikus, de nem kerek évforduló

Szeptember 30 elvileg jeles nap lenne, mert 1452-ben ekkor jelent meg az első nyomtatott könyv, és kezdetét vette a Gutenberg-galaxis. Aminek sokak szerint lassan vége, bár azért szerencsésebb történelmű országokban még mindig jól fogynak a könyvek, nekem meg az a szörnyű érzésem, hogy mifelénk már jó ideje egy szűkebb réteg passziója a hagyományos módon elkövetett szövegfogyasztás. 
Még az is lehet, hogy vannak ezzel kapcsolatos kutatások, de igazából nem érdekel, épp elég bajom van azzal, hogy én is inkább monitoron/kijelzőn olvasok - csak mostanában kezdtem némileg erővel visszaszoktatni magam a papíron nyomdafestékhez, ha már lakásom két könyvtárszobából áll. Meg fürdő, konyha, vécé, de azokban nem tartok könyveket, bár a konyha kivételével a másik kettőbe azért mindig viszek. Ez a 2K-projekt, miszerint a kádban és a klotyón mindig olvasok valami nyomtatott dolgot, bár a vécére vittem már tabletet is, csak nem volt meg az az igazi hangulata.

A Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg nevű mainzi ötvösmester amúgy elsőként egy Bibliát nyomtatott (mint az közismert, mister Teufel), hisz akkoriban az volt a legnépszerűbb könyv, és a legtöbb helyen gyakorlatilag a egyetlen, ami nagyjából elég is volt, tekintettel arra, hogy az emberi lakosság nagy része nem tudott olvasni. (Könyves Kálmán király is azért kapta állandó eposzi jelzőjét, mert ő véletlenül igen). Plusz Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij sokkal később élt, úgyhogy a Karamazov testvérek még nem lehetett opció Gutenberg számára.

Mivel viszont az új technológia révén nagyobb példányszámban és relatíve olcsóbban készülhettek a könyvek, jelentősen hozzájárultak az írni-olvasni tudás elterjedéséhez, de hát pont erről az emlegetett Gutenberg-galaxis, ami ugye szintén egy híres könyv címe. (Marshall McLuhan jellegzetesen huszadik századi, főleg tudományos bestsellere, ami itt is van a kisebbik könyvtárszobámban, a ruhásszekrény tetején. Ami egyúttal könyvespolc is, hisz nem pazaroljuk a helyet.)

És egyszer én is láttam egy eredeti Gutenberg-féle Bibliát. Pontosabban kétszer, de ugyanazt, a British Library állandó kiállításán, a Magna Carta Libertatum három változata, vagy épp Scott kapitány naplója mellett, egy szigorúan biztonsági üveg alatt. Ezt itt:

flickr.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése