2021. szeptember 15., szerda

Hüllők pulóverben

Délelőtt kiraktam sétálni a teknőst, aki rögtön fogta magát, és bevonult a töksötét fürdőszobába, bebújt a mosdókagyló alá, és elaludt. Kora este onnan kapartam elő, hogy visszategyem a akvárium-terráriumába. Nyilvánvaló, hogy részéről már életbe lépett az őszi-téli menetrend, ilyenkor a természetben az ékszerteknősök elvermelik magukat, és téli álomba fektetik energiáikat. A lakásban ez nyilván nem megy (a szőnyegen például nincs avar, szoktam porszívózni), ráadásul állandóan meleg van, fény és hangok és mozgás (na jó, mozgás nem mindig, egyedül nem tudom bemozogni az egészet), de a hüllő bioritmusát ilyen apróságok nem befolyásolják, hogy környezet, meg hasonló marhaságok. Bele van égetve a program, hogy a tavasz-nyár az mászkálós, érdeklődős, zabálós, az ősz-tél meg a punnyadós, halottnak tettetős, takarékra csavart.

Én innentől nem csodálkozom a dinoszauruszok kihalásán, szerintem meteoritbecsapódás sem kellett hozzá, elég volt némi ütemes éghajlatváltozás, minek keretében felnézett a stupidoszaurusz, hogy "Jé, ilyenkor havazik? Mindegy, szarok bele, legeljünk friss rügyeket", aztán csöndben éhen halt.

És ami igazán vicces, az emberek nagy része is így viselkedik, ahogy kinézek dél körül az ablakon, minden harmadik járókelő hosszú nadrágban, pulóverben vagy dzsekiben nyomul, miközben 33 fok van, és tűz  nap. (És a többség ennek megfelelően a szandál-térdnadrág-póló hármasságból alkot outfitet.)
Na most a beöltözött kollégáknál három esetet tudok elképzelni:

- Kinéztek reggel az ablakon, látták, hogy van vagy 12-13 fok, és eldöntötték, hogy ma pedig hűvös van és pont, így kell öltözni.
- Ki sem néztek az ablakon, csak ellenőrizték a naptáron, hogy valóban szeptember közepe van, tehát ősz, tehát az évszaknak (és a naptárnak) megfelelően öltöztek föl, és nem foglalkoztak ilyesmivel, hogy időjárás. Az időjárás az kérem egy bolsevista trükk!
- A legrosszabb esetben viszont naptár sem kellett nekik, mert a program ugyanúgy beléjük van égetve, mint a teknősömnek, és ők az agyukból csak ezt a legősibb, hüllő-jellegű részt (az R-komplexumot) használják, a limbikus rendszer és pláne a neokortex esetükben csak felesleges flancolás. Úgy néznek ki, mint egy ember, úgy járnak mint egy ember, és gy reagálnak, mint egy kockás fülű gyík.

Vagy simán csak beszivárgó űrlények, akik csak gyorsított kiképzést kaptak a földi szokásokról, így aztán sálat hordanak a strandon és az orrukon át fogyasztják a spagettit. A teknősről viszont biztos, hogy migránshátterű, mert ő egy kaliforniai ékszerteknős, szóval a felmenői eleve buta jenkik voltak, talán kokóztak is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése