2021. szeptember 6., hétfő

Demokratúra

A nagyferó alakú egykori rockzenész, jelenleg irritáló öregember jól elment a kötcsei kormányhitű összetartásra. (Vagy pártaktívára? Minden esetre sem polgárinak sem piknik jellegűnek nem tűnt a dolog, inkább valami zártkapus bandafőnök-gyűlésnek, de hát a nemzet egykori csótánya igen kurva régen volt már punk, hogy az ilyen dzsemborikat méltó megvetésével illesse.)
Viszont büszke volt arra, hogy miután igen tetszett neki Kakadu Miniszter Úr beszéde (és nem kevésbé maga Kakadu nertárs), távoztában még jól helyretett néhány tüntetőt, akiknek volt pofájuk valódi demokráciát követelni.

Márpedig itt a friss Kossuth-díjas néhai dalnok szerint pont az van, ha nem az lenne, na akkor diktatúra lenne. De az meg úgy nézne ki, hogy a tüntetőket börtönbe vinnék morcos rendőrök, és nem tüntikézhetnének csak úgy az út szélén.
 Pedig a demokrácia nem ott ér éget, hogy ellenzéki tüntetőket rendőrök visznek el, hanem már előbb. Mert ha nincs mondjuk sajtószabadság (és pártvezérelt a közmédia), nincs rendes polgári nyilvánosság (csak ostoba propagandakampányok), akkor már nincs mi alapján megalapozottan választani a különféle politikai alternatívák között, és akkor az nemnépfelség már csak a látszata. Vannak választások, de nincs mi alapján választanunk - tényleg ilyen lovat akartunk, harminc éve, Beatricét hallgatva?

Van abban valami, hogy a modern demokrácia vagy liberális, vagy nincs is, ez az illiberális maszatolás épp a demokráciát bontja lefelé. És ahogy nem lehet félig terhesnek lenni, a demokrácia kapcsán is élhetünk némi normatív előfeltevésekkel, mondjuk a Putyini rémálom (vagy a Belarusz, csak hogy ne menjünk messzire) tuti nem demokrácia, akkor sem, ha még tartanak választásokat. És hát mi e felé tartunk, legalább is a pártvezér és kancellár jól látható szándékai szerint, az EU nagy része meg hülyén néz, hogy de most akkor mi van, ők nem erre készültek.

És akkor ártunk és ormányunk még aláírásgyűjtésbe kezd valami "stopgyurcsány" meg "stopkarácsony" hastagekkel, gondolom a "stophúsvéttal" megvárják a tavaszt. Mert ők aláírásgyűjtéssel kívánják megakadályozni az ellenzék hatalomra kerülését. Csak hogy lássa az istenadta nép, mennyire tartják ők maguk is a választásokat. Sok kicsi nagyferó, akiknek ez itt pont jó, csak legyen sör, hakni meg tánc...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése