2023. április 8., szombat

Fegyverbe, térdre imához!

Böjte Csaba szerzetes foglalkozású megmondóbácsi (kormányhitű influenszer) - egy mandineres interjúban - olyat szólt, hogy: „Megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy Ukrajnában nem szabad a békéért imádkozni“. Hogy a derék klerikus ezt honnan szedte az nem igazán világos, biztos van olyan elvetemült pópa az ukrajnai ortodox egyházban, aki orosz kollégái hangosabbik részéhez hasonlóan a sajátjai győzelméért (inkluzíve az ellenség tömeges megdögléséért) imádkozik, meg a nehéztüzérség fegyvereit áldja meg, mint a Svejkben, ahol a tábori lelkészek a tábori miséken úgy beszélnek, mintha Isten valami tábornok lenne az ő vezérkarukban.

Szóval ha van is olyan kretén pap, aki megtiltaná a híveinek, hogy ne egyszerűen csak a háború végéért, azaz a békéért imádkozzanak, kizárólag csak a mindent elsöprő fényes győzelemért, az sem jelent többet egy szolid fingnál a szélviharban. Hisz senki sem lát a másik fejébe (aki ilyet állít az vagy csaló vagy mentálisan sérült, vagy ezek valamilyen arányú ötvözete), az hogy ki miért imádkozik, az pont olyan ellenőrizhetetlen, mint az előző posztban emlegetett teszkós vásárlási korlátozás. 

Úgyhogy Csaba bácsi helyében én nem aggódnék, ellenben néha kinéznék a csigaházamból, hogy mégis milyen ez a világ, és akkor észrevenném, hogy a hatalom az természetéből adódóan úgyszólván mindig korrupt, önző, és részvétlen, mifelénk meg az úgynevezett „történelmi“ egyházak (az övé is) a kiemelt szövetségesei, akik sokszor nem egyszerűen csak beállnak a sorba, de igyekeznek túlteljesíteni is, a hatalom arrogancia-teljesítményét. És akkor Csaba bácsi helyében én nem döbbennék meg, csak simán felhívnám a figyelmet arra, hogy az efféle ima-protokollok mekkora baromságok már.

Persze én MC Böjte helyében nem biztos, hogy imádkoznék "Budaházy bácsiért", mert az egy elmeroggyant agresszív tapló, de a keresztények felbaráti szeretetébe nyilván belefér, hogy pont érte is, sőt van ebben valami alapvetően tiszteletre méltó. A viszont vérlázító, hogy kisgyerekeket imádkoztat a nevezett, nem mellesleg terrorizmusért elítélt hungaronáci érdekében, ez már-már gyermekbántalmazás, csak nem fizikai, hanem szellemi szinten. (Fizikai szinten a Csaba bácsi vezetésével működtetett gyerekotthonok egyik nevelője foglalkozott a gyerekek abuzálásával, vagy tíz éven át, ami viszont Csabánk vezetői alkalmasságát kérdőjelezi meg, de asszem erről már méltatlankodtam itt korábban is.)

Szóval mindenki imádkozzon azért, amiért csak akar, már lassan negyven évvel túl vagyunk 1984-en, és még mindig nem létezik az Orwell által rémálmodott Gondolatrendőrség, bármit is mondanak az összeesküvés-elméletek hívei. (Jó, az online jelenlétnél érdemes vigyázni, de a fejünkbe a legmenőbb algoritmusok se látnak, csak abból tudnak dolgozni, amit kiadunk magunkról.) A bevodkázott, hatalomfüggő, nacionálmisztikus pópákat meg ki kell röhögni, mint ördög a tömjénfüstöt. (Nem, nem fél tőle.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése