2023. április 1., szombat

Szilárd a Párt, bárhova áll

A Sziget Fesztivál nagyon könnyen megszűnhet, hogy ha mi a Petőfi Kulturális Ügynökségben úgy döntünk, hogy a Hajógyári-szigetnek a hozzánk került, tulajdonunkba került részére nem engedünk fesztivált” - ez bírta mondani egy rádióban az ő szájával a demeterszilárd alakú, könnyűzenéért felelős miniszteri biztos, meg irodalmi múzeumi főigazgató, aki a saját bevallása szerint is annyira felcsútista, hogy aki nála jobban, az már csak egy kitalált karakter lehet.

És igen, ez az a meglehetősen unszimpatikus kultúrkomisszár, aki a PeZeTa betűszóval leírható röhejes popszakmai „vének tanácsát“ is létrehozta összehívni, és ez a tény, meg a fentebb idézett nyilatkozata nyilvánvalóvá teszik, hogy a faszinak fokozatosan elhatalmasodó félisten-komplexusa van, könnyűzeneileg. Azaz lassan maga is elhiszi magáról, hogy ezen a terepen bizony ő fingja a passzátszelet, hogy a pop, a rock, a hip-hop, az elektronikus zenék vagy a mindenféle crossoverek, azok nem tehetséges fiatalok kreativitásából und lelkesedéséből, hanem az ő akaratából, meg a pártvezér és kancellár  kegyelméből kiutalt közpénzből keletkeznek főleg. Az a tipikus mentalitás tűnik jellemzőnek rá, hogy nem érdekli az alkotók/előadók autonómiája, szerinte a jó rockzene az mondjuk nem a fater garázsában próbáló srácok által lesz, hanem valami állami „kultúrpolitika“ programjaival. Demeter elvtárs valószínűleg megvenné a YouTube-ot is költségvetési forrásból, mert nehogy már mindenki csak úgy feltegyen mindenféle zenéket, amiket csinált, anélkül hogy a Nemzeti Táncdalbizottság előzetesen zsűrizte volna, vizsgálva azt is, mennyire veszélyes az adott darab az ifjúság lelki fejlődésére, és hogyan befolyásolja a hazafias nevelésük ideológiai céljait.

Szóval Szilárdunktól eddig sem állt távol némi, főleg Aczél Gyuri bácsitól származtatható diktatórikus hozzáállás, amire az sem mentség (mint ahogy Aczélnál sem volt az), hogy legalább van ízlése. És ezzel a szigetfesztiválozással ehhez képest is szintet lépett, mert a „bezárathatjuk a picsába, ha úgy tartja úri kedvünk“ dumával már a nyílt fenyegetődzés, zsarolás hímes mezejére tévedt. Ahová nagyon nem kéne, mert egyrészt mégis csak állami alkalmazott, aki vezetőként az állam nevében (is) beszél, másrészt meg értjük hogy ez a rezsim nagyából egy neo-kádárizmust működtet, de pont ezt utáljuk benne, de nagyon, szóval nem kellene még rá is játszani, hogy helló, én vagyok a Párt ökle, és oda ütök ahova köll. Fél szemem meg a szicíliai maffián, hisz a profiktól mindig érdemes tanulni.

Részemről lassan húsz éve, hogy utoljára jártam a Szigeten, de ettől még mindig azt gondolom, amit akkoriban, hogy ugyanis ez a fesztivál igen is nagyon fontos, teljesen függetlenül attól, hogy épp magyar vagy amerikai a tulajdonos. Szóval nem kellene fenyegetni a létében, hivatkozva arra, hogy a Demeter elvtárs portfóliójába tartozó kulturális ügynökségnek van a Hajógyári szigeten nyolc hektár földje, így ha nem mennek bele, akkor ott semmilyen fesztivál nem lesz. Jut eszembe, mi a frásznak van egy „kulturális ügynökségnek“ földterülete? Hogy ingatlanja van az még elmegy, valahol az irodáknak is lenniük kell, meg valahol meg kell tartani a mítingeket brénsztormingkor, de egy füves-ligetes földterület, az minek? Abszurdisztán, bassza meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése