2023. április 6., csütörtök

Kis híján hajnali

Tudja fene mitől, de egyre korábban van reggel. Az még oké, ha felébredek mondjuk fél hatkor (nem mintha bármi dolgom lenne olyankor), de fél öt, vagy pláne a négy előtt, az kicsit már túlzás. De van az a helyzet, hogy az ember rájön, bár paradox módon még álmos, de közben végleg és reménytelenül felébredt, és lehet ugyan fél-egy órát próbálkozni a visszaalvással, de az álmatlanság esetén az alvás csak pont annyira költői, mint egy szorulásos délután, azaz minél jobban akarjuk végre az eredményt, annál kevésbé fog menni. Szóval biztos nem volt igaza Schopenhauernek, a világ nem akarat és képzet, leginkább csak képzet (egyesek szerint egy különösen kárörvendő, és kissé sértődékeny Isten képzete), az akarásnak meg már  népi bölcsesség szerint is nyögés a vége. Meg a biblikusan hangzó közhely szerint fogaknak hullatása és könnyeknek csikorgatása.

Hajnalban ez azzal is a néhányadik hatványra fokozódik, hogy egy négyórai ébredés esetén hatra már unatkozok, miközben éhes vagyok, de valahogy korán van még a reggelihez, meg az aznapi friss  hírekhez, jobb híján kávét főzök, ami viszont pont addigra hűl ihatóra, mikorra már nincs igényem a koffeinre. Hisz a lakásban fel-lá sündörgés miatt már értelmezhető tartományban a vérnyomásom, ha közben meg belenézek a hírtévé hajnali ismétléseibe, már azon is túl, és a határ a csillagos. Ég, mint a gyomrom, de hét után ehetek zabpelyhet (borús reggeleken zabpehelyt) natúr joghurttal, meg valami rendes rockzenével. (Nem értem, hogy van ez, de a zabpehelyhez nem illik a ska vagy a grindcore, előbbit pirítóshoz lehet fogyasztani, utóbbit pedig gyomorrontáshoz.)

A zabpehely azonban tényleg valami retró-alter-preposztpunk (PPP) zenei aláfestést kíván, akkor is ha egy ismerősöm szerint a mindennapi zab mellé lónyerítést kellen hallgatni, csak hogy beleedzőjünk a műfajba. Biztos van olyan is a jutyúbon, de máma még egyelőre maradtam a Pixies-nél, és az ő alter-rockjuknál, amit még a múlt század nyolcvanas éveiből felejtettek itt. 
Ez itt lejjebb az egyik elég híres daluk '88-ból, egyúttal nyolcadikos/elsős koromból (nem tudom, indokolt-e a "sláger" kifejezés használata, mert szerintem az mindig kerülendő), ami számomra egy igen egyszerű lelkű dzsánki szerelmes dürrögése, akinek alapból is tetszik a másik, de azért be is kéne tépni végre. Hogy a lírai Én számára milyen napszak van, vagy érdekli-e egyáltalán, azt tudja a fene, még jó hogy nem is fontos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése