2023. április 30., vasárnap

Royalista Bögregyűjtők Napja (tréler)

Most olvasom, hogy jövő héten máris koronáznak a britek, pedig nagyobb részük már szarik a monarchiára, csak épp túl kevesen vannak még az explicit köztársaságpártiak. Úgy tűnik, a derék briteket inkább nem érdekli az egész, mint igen, és e tekintetben nem számít, hogy pl. mekkora tömegek voltak Lizi mama temetésén ("Lizzie in the box..." most már biztos szabad skandálni), az egy ingyenes utcai látványosság volt, ahonnan az igazi, hardcore royalista néniket már a kezdés előtt elvitte a mentő idegösszeomlással. Úgyhogy a sürgősségin nézték a gyászmenetet, tévén.

Tényleg, nemrég vettem elő újra a Madness Hyde Park-i koncertjét, végeláthatatlan tömeg szerteszét (ja, takarnak a fák), de szerintem ott se volt mindenki ska-rajongó. Ám vannak elvei a mindennapi életnek, amik nagyjából azért kultúrafüggetlenek, és ezek egyike, hogy ha ingyé' van, ragadd meg! (Ez alól csak az egészen sznob, elég jómódú barmok a kivételek, akik csak akkor vesznek meg valamit, ha kellően drága. Persze ez is csak az előző elv inverze.)

Szóval ez a koronázás is cirkusz lesz a népnek, ami annyiban különbözik a mindennapok rutinjától, hogy olyankor  monarchia cirkusz a turistáknak főleg. Mert egyébként mi értelme van bohóckodni egy pasival, aki a legtöbb sajtófotóján úgy néz ki, mint egy öreg, ráncos, ám jelentősen bedrogozott krumpli? Akit inkább nem bírnak, mint de, akinél azt találgatja a sajtó, eltaknyol-e majd a palástjában a ceremónia közepén, és az akinél sokkal inkább kérdés, hogy ki nincs meghívva a jeles, kurva drága, és mérhetetlenül felesleges reprezentálásra.

A royalista nénik nyilván beszerezték már a csárlszos tányérkészletet és teáskannát, a mentők már készülnek a sokkos állapotukra, én meg majd naná, hogy belenézek. Csak mert azért anglomán vagyok, nincs bajom a túljátszott álvalósággal (most is az megy a tévében, miközben ezt itt, hogy Fantomas a Scotland Yard ellen), meg azért hátha lehet majd igazán epéseket írni róla utólag. Empirikus tények adatszerű birtokában, tapasztalatilag.

- O-

És akkor a szerintem a nap fotója, csak hogy ne hagyjam teljesen figyelmen kívül  az aktualitásokat, elvégre ma dél-amerikai nap volt, argentin pápával, és egy mexikói nyerte a forma egyet Bakuban, de a kép  a 444-ről, az előbbihez kapcsolódik. A délebbik amerikaihoz, igazából kicsit rajta is van:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése