2023. április 28., péntek

Híres pápázás

Ránéznék a hírekre, de mindenhol csak pápáznak, márpedig engem a pápázás ilyen dózisban már nem érdekel. Pár kis színes esetleg, elvégre elég kedves öreg bácsi ez a pápa, meg szépeket mond a békéről, a szeretetről, csak épp erős a gyanúm, hogy annyit ér a szava a nemzetközi politikában, mint lepkefing a tornádóval szemben. Hiába próbálják valami világpolitikai tényezőnek beállítani, a nagyhatalmi játszmákban neki nem osztanak lapot, azok az idők immár több, mint kétszáz éve elmúltak. Szerencsére, tenném hozzá szerényen, egyház és állam szétválasztása ugyebár, felvilágosodás, miazmás.

Szóval a pápának kábé akkora befolyása van, mint a dalai lámának, hogy remekül lehet vele fotózkodni, meg eljátszani a lelkileg fúde faszagyereket mindenféle korrupt politikusoknak, de a saját egyházán kívül tényleg nem több mint egy globális celeb, akinek a nyilvánosságban az a funkciója, hogy visszaveri a fényt. Meg szép, sőt felemelő dolgokat mond (és amúgy nincs kétségem, hogy ezeket javarészt komolyan is gondolj), de hát a szépségversenyek döntősei is mind világbékét óhajtanak, meg több kutyamenhelyet a rákos gyerekeknek. A katolikusoknak ez biztos kisé fájdalmas, de ez van srácok, a dalai láma sem tud ennél többet elérni, pedig ő a saját közegében még rendes istenkirálynak indult.

Tehát utazgat a fehér ruhás aktuális bácsi, és üzen a világ világ vezetőinek, folyton üzen, de azok kábé szarnak rá, mennek a saját hatalmi érdekeik (és nem ritkán pszichopatológiás kényszerképzeteik) után, A pápa szava nyilván számít az egyháza (és nem az egyház, azokból ugyanis van sok) ügyeiben, de valószínűleg ott is csak részben, hisz a Vatikán eleve híres az egymást fúró klikkek által generált kamarillapolitikájáról.

Így aztán a pápalátogatás számomra nem több, mint a reprezentatív nyilvánosság ünnepe, csak az engem nem érdekel. (A reprezentatív nyilvánosság az az, mikor az uralkodó (főpap, vezérigazgató, főparancsnok) megmutatja magát a népnek, a nép meg éljenez.)
Szóval inkább Guardiant meg NYTimest olvasok a hétvégén, ott több a valódi hír, és gondolom csak elenyésző mennyiségű pápázás várható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése