2023. április 25., kedd

Rend lesz? Így?

Már megint politik, de mit tegyek ha a téma az utcán lever. Tegnap a karmelitánál tüntettek a tanárok és a diákok a valóban aljas, sőt gonosz törvény ellen, erre lefújták őket könnygázzal. Pedig tüntetni egyelőre (papíron) állampolgári jog. Oké, ott bohóckodtak megint a kordonbontó képviselők is (értem én, hogy ez szimbolikus gesztus,  csak negyedszerre már nem igazán üt, legfeljebb őket ütik a rendőrök), és a yard jeles szakemberei nem igazán foglalkoztak vele, hogy a képviselőknek mégis csak  a népfelség elvét képviselik (a hatalom szemében a "nép" leginkább jobbágy), meg hogy az alapvető jogaikért tüntetőket, különösen a diákokat, nem oszlatjuk takonygázzal. Egy normális demokráciában. De ugye már tegnap is írtam, hogy ez már rég nem az a műsor.

Nade. Vannak itt számomra érdekes vetületek. Először is, hogy a "státusztörvény" néven futtatott őrület tényleg nagyon aljas. Az állam épp kimaxolja a tanárok csicskáztatását, de hát miért ne tenné, ők is a nép részei (azaz nem a hatalmi elité), tehát ab ovo jobbágyok. Így aztán az új törvény értelmében simán áthelyezhetnék őket akár az ország másik végébe, és az állam emberei simán belenézhetnének a privát laptopjaikba. Mert ugye a nélkül ma már nem nagyon tud működni egy tanár, de hát Lőrinc Barát, Tiborc főherceg és a többi fasz százmilliárdos kistafírozása után nyilván nincs már della arra, hogy a tanároknak legen munkahelyi gépük. Tehát használhatják a sajátjukat, de akkor az már közügy, hogy mi van rajta. Hát, ez a magánszféra védelme, meg az információszabadság mentén is elfogadhatatlan (kivéve nyilván ha valami infó/gyanú arról, hogy illegális tartalom van rajta, bár Kaleta elvtársnak pont a munkahelyi gépén találtak tizenezer pedofil képet, amiért  kábé a félhavi fizetését kitevő pénzbüntetést kapott. De hát ő karrierdiplomata volt, azok meg különös anyagból vannak gyúrva, gondolom. Amúgy a Kaleta-ügy is egy (ha jól emlékszem) FBI-nyomozás után robbant ki.

Érdekes még, az eset percepciója. Magam felhasadtam a Mandiner nevű, kormányhitű valamire, mert ott lehet kommentelni (egyébként legtöbbször faék egyszerűségű, ám gyomorforgató kommentek vannak), és érdekelt azon szekta talpasainak véleménye. De miközben ezt írom, még mindig nincs egy kanyi félmondat sem a történtekről, miközben az ellenzéki és/vagy független sajtóban vezető hír. (Egyébként a úgy látom, a mai magyar sajtóban mindenkit ellenzékinek tekintenek, aki simán csak független, de talán egy autokráciában ez természetes. A szekértábor-logika ugye, hogy aki nincs velünk az ellenünk van.
És hát ott, ahol az oktatás legfőbb felügyelője egy ex-rendőrtábornok, úgy mint egykori hálózati személy, aki azt mondja, hogy "elvtársak, rendnek köll lennie, me' különbe anarkia", ott mi másra is számíthatunk?

444.hu

Meg elnézve a tüntetésről készült feltételeket, nem tudtam nem észrevenni, hogy ez a készenléti rendőrség, ez milyen jó arcú verőembereket alkalmaz egyenruhás oszlatónak. Van egy brit sorozat, magyarul Rohamjárőrök néven fut, és abban a gyosreagálású zsaruk olyan jófej figurák (sokszor szimpatikus csajok), nem ilyen bőrnyakú, agresszív kidobóemberek. Tudom előítéletes vagyok, de úgy döntöttem néha nekem is szabad, pláne ha nem pusztán a külsőből ítélek, de láttam a videókat is, hogy reagálnak. Úgyhogy eszembe jutott egy régi jó, prosztó-punk szám is.


Update: közben azért kedvenc zorigóm már megírta, hogy erőszakos tüntetéssel provokált a baloldal, azok a mocskok, nyilván. Mondjuk érdekelne, honnan tudják, hogy a tanárok és diákok között hány százalék a "baloldali" (és a liberálisok, Bástya elvtárs, azok már le sincsenek szarva?), és hogy statisztikailag szignifikánsan ők-e a többség? (Velem számszakmailag ne baszakodjanak!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése