2023. április 13., csütörtök

Lombkoronabarlang-kilátó

A pusztába kiáltott lombkoronasétány után az aljas tekintetű sajtó naná hogy talált hasonlóan mókásan elkeserítő projekteket, melyek modellértékű példája a kiskun nemzet parkjában épült kilátó. Ami állítólag többes szám, mert van belőle vagy öt, később állítólag tanösvényt fognak alkotni, úgy is mint tematikus megállók az élővilág tematikus megfigyeléséhez. Amit majd jól be lehet járni, akár autóval, hiszen  ki az a hülye, aki túrázna (pláne egy tanösvényen) egy nemzeti parkban? Mondjuk kéne még egy autentikus-tematikus csárda is, ahol védett ökoállatokat szolgálnak fel nyereg alatt sütve, és bicskával kell enni, népies ibrikből.

24.hu

De egy leendő tanösvény tematikus megállójában mégis mi a frászt lehet látni másfél méter magasból, amit a talajszintről nem? Egy síkságon. Persze lehet, hogy ebből a szédítő magasságból tök máshogy néz ki a fű, másfél méterrel közelebbről sokkal bolyhosabbak a felhők, közelebb vannak a repülő madarak, és közben az egész projekt a törpék, izé... extrém alacsony emberek... pontosabban a magasságukat tekintve kihívással küzdő esélyegyenlőségét szolgálja. Mert ha valaki például egyhúsz magas, az onnantól kettőhetvenről nézhet le bárkit, végre egyszer igazi übermensch hangulatban, elvégre még egy NBA-kosaras sincs kettőhetven magas, ráadásul náluk sokszor lábban meg hüvelykben számolják az ilyesmit. Hogy miben mérik, azt tudja fene, de a korasok főleg feketék, szóval nekik biztos sötétszobát építenek uniós pénzből az ottani Kiskunságon, elvégre sötétben minden macska balszerencsét okoz.

Az egyelőre csak igen mérsékelten létező uniós pénzek elköltéséhez viszont javasolnám még az ötven méter széles, de csak tíz méter hosszú úszómedencék telepítését. Ezekben sokkal többen úszhatnak egyszerre, és sokkal barátságosabb távot, amit bárki kisebbrendűségi frusztrálódás nélkül teljesíthet, belefulladni meg eleve nehéz lenne az ötven centis vízmélység miatt. (Akinek mégis sikerül e bravúr, az kap egy krémest az uszoda büféjében.) Közben meg nagyon ökologikus lenne ez is, hisz kevesebb vízből kihozható a sportélmény, mint a hagyományos uszodák pazarló rendszerében.
Vagy lehetne a kilátók mellé barlangokat is építeni, persze  a talajszintre, hogy ne stresszeljék túl a vakondokokat, barlangtúrázni is kényelmesebb, ha nem kell lemászni a föld alá, és könnyebb kialakítani a parkolóhelyeket is a kiskunsági ralisoknak. Amúgy érdemes lenne az M6-os autópálya építőit megkeresni az ügyben, de majd tisztázni kell velük, hogy két épített lyuk kevés lesz, mert kell külön férfi, női és gendersemleges barlang is.

youtube.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése