2023. április 2., vasárnap

Közfájdalmi zsarolós

Különsemjén Zsót, nagyképűségért és bornírtságért felelős bárca nélküli miniszterelnök-helyettes olyat szólt Dombóváron, valami templomfelújítás-avatón, hogy egy település akkor tud fejlődni, ha szót ért a kormánnyal. Ami innen nézve azért már megint csak zsarolásnak/fenyegetődzésnek tűnik, azaz csak a megszokott tempó, Ártuk és Ormányunk pont így szokott viszonyulni az önkormányzatisághoz. Hogy persze, az önkormányzat arra  van hogy helyi ügyekben döntsön, pont úgy, ahogy azt a Karmelitából szeretnék. Ma  Magyarországon a településeknek már alig van mozgásterük (azaz nincs pénzük, alapdolgokra se), már nem ők működtetik az egészségügyet, az oktatást, nincs közük a náluk zajló felújításokhoz, fejlesztésekhez, ami a pártvezér és kancellárnak, meg hűbéreseinek igen tetszik, hiszen vannak helyek még e kietlenedő országban, ahol a "polgároknak" (ugyan kérem!) van pofájuk ellenzéki polgármestereket meg képviselőket választani.

De ezek a megtévesztett szerencsétlen szavazók lássák jól (mondjuk láthatták volna eddig is), hogy bármi csak akkor lesz fatornyos megyei jogú városukban, ha kormányhitű a polgárjenő, zsákfalvakban meg akkor se, hisz az olyanokban úgysincs helyi ellenzék, arrafelé nem kell erőlködni. Amíg a képviselő-testület elsöprő kétharmada nem találja illatosnak a Főnök ánuszát, és nem posztol róla rajongó sorokat a fészbukon, addig ne is számítsanak arra, hogy valaha leaszfaltozhatják a Marharépa utcát, vagy hogy még ebben az évszázadban lehet újra óvodájuk. De nincs mese, fehérgalléros neofeudalizmus van, aki nem lép egyszerre, nemcsak rétest, de száraz kenyeret sem kap estére. Az meg szar ügy.

Olyat is szólt Semmijen komisszár nertárs (aki egyre inkább egy elhízott, alkoholista keselyűre emlékeztet, de persze én csontig hatolóan rosszindulatú vagyok), hogy az már ilyen szentistváni közhely, miszerint ami jó az egyháznak, az jó az országnak is, meg fordítva. Hát nem tudom, fordítva ez így hangozna: si kangászor za ój za kanzáhgye za ój ima. Ebből mondjuk csak az utolsó szó értelmes, de az legalább témába vágó egy kádéenpé nevű virtuális párt reprezentánsánál. 
De komolyabbra fordítva, mi az hogy az egyház? Én eddig úgy tudtam, hogy nálunk több egyház is van, az állam elvileg semleges, azaz nem lehete kedvence közülük, ehhez képest ez a barom úgy beszél, mintha a Római Kaotikuson kívül nem is létezne más.  És ami a kaotikusoknak jó, az a kormánynak is jó, mivel pedig a felcsútista világértelmezés szerint a kormány az egyenló az országgal (ezért van, hogy szerintük Magyarországot támadja "Brüsszel", ha a kormányt kritizálja az EU), már kész is a semjéni felböffenés logikai levezetése.

Pedig a szomorú helyzet az, hogy kormányunk nagyjából szarik az országra, őket a saját hatalmuk érdekli elsősorban, és néha kizárólagosan, minden más csak eszköz ehhez.  Vagyis amit hagyományosan politikának hívnak, az esetükbe szimpla hatalomtechnikát jelent, például nem jólétet akarnak teremteni sokak számára, hanem minél több szavazatot vásárolni, az aktuális választások közeledtével. És hívják ezt aztán szociálpolitikának (munkahelyteremtés, családvédelem, árstop, zsák krumpli a faluszéli házakba), de hazudnak.
Az indokolatlanul és alaptalanul miniszterelnök-helyettes tételmondata közmagyarra nagyjából úgy fordítható: Ami egy semjénzsoltnak jó, az a többségnek fáj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése