2023. április 1., szombat

Mentálisan kihívásokkal küzdők Földforgás-ciklusa

Ma van április egyedike, amikor nép bolondok napját szok, hogy miért pont, annak eredete tisztázatlan, de annyi biztos, hogy kelta eredetű, vagy nem. Mert vannak akik szerint már az ókori görögöknél is, ami igen lényeges, hiszen így kezdődik a legtöbb tudomány története, legyen az matek, fizika, filozófia vagy történetírás, és az emberi butaságnak (mentális egyszerűségnek, szellemi leárnyékoltságnak, avagy sokszor egyszerűen csak az együgyűségig terebélyesedő naivitásnak) ez tényleg illusztris egy társaság, akármit is jelent ez a fura szó. Aztán volt valami az 1563-as tridenti zsinattal, meg a Gergely-naptárral kapcsolatban is, hogy állítólag sokan nem is hallottak a naptárreformról, azaz nem tudtak róla, hogy akkortól január elsejével kezdődik az év, és hülyének lettek nézve, mikor március végén-április elején  itták le magukat a szerencsés új esztendő érdekében. Hogy aztán csodálkozzanak, mennyire szar a termés, hiába vetették be a földjüket a legjobb minőségű tarhonyával.

Egyébként meg egyáltalán nem érdekes, honnan a hülyéskedés szokása, lehet hogy az emberek egyyszerűen csak örültek, hogy végre végleg tavasz van, és akkor már miért ne ökörködjenek kissé, pláne mások kárára, hisz van az a legszebb öröm, ugyebár. Ám az elég valószínű, hogy aki április bolondja, az nem lehet egyúttal pünkösdi király (ami jó, egy király az legyen tiszta fejű, megfontolt), csak ha az újév péntek tizenharmadikára esik, de az meg ritka, nagyon komoly szerek hatása alatt kell elnézni valamit nagyon a naptári kalendáriumban, pláne a reform után, vagyis óta.

És akkor vidám szombat reggeli dalnak jöhet Bobby Brown önvallomása a nagy Frenk Cápától. Bobby akkora aranyifjú, hogy aranyeső hullik rája, bár gyanús, hogy a "golden shower" (amiből kap egy kicsit) itt a pornó kontextusában értelmezhető, azaz hősünket lehugyozzák, miközben maga sem biztos benne, hogy egyúttal megerőszakolják-e, vagy ő erőszakol, mert pont így akarta. Van jó autója, szép ruhája, meleg vagy mégsem, egy pompomlány a csaja, aki kiszolgálja őt, és tervbe van már véve az erőszakolása, csak közben mégis Bobby golyóit fogják satuba, hogy szimbolikusan vagy tényleg az nem világos, de az tuti, hogy az élet nem habostorta. Ám karaktere mindenképpen alkalmas arra, hogy jól élő hülyék még nem pünkösdi királya legyen, ha már ő az amerikai álom, mint ezt többször is hangsúlyozza. Hiszen az amerikai álom  a kényelmesen élő, buta szépfiú, meg a szintén buta dögös csaj, akik a középiskolai bandázásban érik el életük csúcspontját, és aztán harminc év múlva is azt emlegetik, hisz akkor voltak fiatalok, dögösek és kanosak, már volt autójuk, és még nem kellett a gyerekekkel, a jelzáloggal, meg a fasiszta főnökükkel foglalkozniuk.
A dal meg ehhez mérten kedvesen vidám, kissé infantilis, pont mint a megénekelt kitalált karakter, na jó, lehet hogy ő azért annyira nem kedves, csak váratlan helyzetekben is látja az élet napos oldalát. Mint én a múltkor, mikor találtam egy kókuszos csokit a szekrényben, a teásdoboz mögött. Miközben le sem hugyoztak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése