2023. április 14., péntek

Utolsókból nem lesznek elsők...

...de túlélőkből lehet még híresség. 53 évvel ezelőtt, a mai napon robbant fel az Apollo-13 oxigéntartálya, ami miatt Tom Hanks-éknek szigszalaggal és alig használt rágóval kellett megragasztaniuk a zűrhajót, hogy legalább hazaérjenek vele, ha már a Holdra nem. (Igazából persze mindez nem ma történt, hanem az akkori mai napon, csak az embert folyton csapdába ejti a nyelv, meg azon belül a túl kevés igeidő.)

Amúgy felesleges is lett volna a Holdra menniük, hisz előttük már voltak ott mások, utánuk is mentek még más mások, a Holdon meg ehhez képest  nincs semmi. (Valójában meg sem érdemli a nagy kezdőbetűt.) Demjén rózsielvtárs hazugságával ellentétben még csak sajtból sincs, a vonatkozó dokumentum-rajzfilm szerint meg az Egér a Marson lakik, és ráadásul még azt sem élvezi olyan nagyon.

A holdon csak sok kő van, sokkal több por, meg rohadt hideg, úgy van körülötte űr, hogy nincs addig egy „légkör“ nevű átmenet, szóval eleve alkalmatlan  paradicsom-ültetvény, tehenészet vagy hajléktalanszálló létesítésére, szerverparknak esetleg jó lehet, amíg fel nem találják a lélegző mikrocsipet, mert legalább nem kell külön árammal hűteni, a Nap meg majd  süti a holdfényt. A maradék nácik meg nem mentek oda negyvenötben, tiszta kamu az erről szóló film, pedig vicces lett volna, mikor sok felsőbbrendű árja az SS-ből rájön, hogy nem bír lélegezni, és rövid úton halára fullad, miközben megfagy. (Hát igen, a Mein Kampf-ban nem volt szó űrkutatásról, azon kívül meg csak a Birodalmi Zabpehely dobozát szokták volt olvasni, és hát ott sem.)

theguardian.com

Szóval az Apollo 13 igen szerencsés szám, végül is hazajöttek egyben a fiúk, nem kellett a holdon hülyén ugrálniuk, mint a többieknek, meg holdkőzetet hazacipelni, viszont készült róluk film, ahol híres játszók színészkedik el őket, így aztán ismert a nevük (Jim Lowellé főleg), pont mint a kettővel előttük járó Armstrong- Aldrin- Collins triónak. De tényleg, tudja valaki például az Aollo-15 vagy 16 űrhajósainak a nevét?  A nemét nyilván, csajokat nem vittek oda. Az ugye még sokaknak megvan hogy az első ember aki a hold felszínére taposott, az Neil Armstrong volt (nem Louis, de nem is Lance Armstrong), az már kevesebbeknek hogy a vele repülő Edwin Aldrin a második, na de ki volt az utolsó ember (eddig) aki a holdra? Na jó, Harrison Hagan Schmitt, Új-Mexikó későbbi szenátora, 1972 decemberében. De erről sem igazán híres a bácsi (most nagyjából 87 éves), bár Új-Mexikóban nyilván jobban.

Kicsit olyan ez, mint mikor valami fikcióban a fickó az utolsó ember a Földön (a többit elvitte valami vírus, vízözön vagy végítélet - mindegy, csak V-vel kezdődjön mint a vendetta, magyarul vérbosszú), és erről tényleg híres lehetne... ha lenne kinek. De az autohíresség, azaz hogy híresnek látom magam, más meg úgysincs, tehát az is vagyok a teljes populációra nézve, aki én lennék, az azért nem az igazi.

Ehhez képest Harrison Schmitt sokak által híresnek mondott. Itt meg megy a holdra, vagy jön onnan, nekünk majdnem mindegy is.

flickr.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése