2020. június 2., kedd

Antifélék

 A trumpli alakú amerikai elnök nem kedveli az antifa mozgalmárokat, főleg mert azok holmi gyilkos rendőrök miatt zavarognak. Ő meg nem szereti a zavargásokat, azt szereti ha rend van és fegyelem, valamint mindenki készségesen bólogat, mikor baromságokat twittel az Orális Irodából. (Végül is nem rossz tőle, kevesen vállalják fel a nagy nyilvánosság előtt, hogy ilyen mértékben funkcionális analfabéták.)
Ámde. Ha az általa képviselt hatalom (vö. erőszak-monopólium) ellen antifák tüntetnek, akkor nyilván ellene is tüntetnek, azaz közvetetten lefasisztázzák szerénytelen személyét. Ez felháborító! Avagy minimum felségsértés, bár ez még nem biztos, az elnök még nem jutott el a vonatkozó kiegészítésig az alkotmányról szóló kifestőkönyvében.

Én az antifákat amolyan faelleens tüntetőknek képzelném, akik állnak a Városliget romjai között, és harcosan követelik, hogy valaki vágja már ki végre azokat a kurva fákat, a maradékot is, kussoljanak már a rohadt madarak, a fakivágások ellen demonstrálókat meg komposztálják, de most rögtön. Az antifák ebben a világban a környzetpusztítás élhatcosai, radikális természettámadók, a Térkő és Betonacél védelmezői.
Ehhez képest az antifák igazából antifasiszták, nem összekeverendők az antifaszistákkal, mert ha militáns feministák is, csak járulékosan azok, nem szükségszerűen.

Szóval a Narancsságafejű Elnök az antifasisztákat nem szereti, ami kissé érthetetlen, elvégre ő nem fasiszta, csak egy agresszív bunkó, plusz hülye mint a sár, bár utóbbin Daböljú Bush óta nem lepődünk meg.Egy átlag amerikai politkusnak nem kötelező ugyan folyton hülyeségeket besszélni, de azért tanácsos, már ha szavazatokat szeretne szerezni. És hát a trumpli-forma az főleg az 'altt-right'-nak nevezett, teapartys széljobbról szeretne szavazatokat, a fehér, protestáns, angolszász alsó-középosztály mérsékelten kifinomult alakjaitól. Akik épp az antifasiszták ellenpontjai, legalább is arrafelé.

És az antifasiszta (antináci, antirasszista etc.) mozgalmak épp azért lehetnek erősek, és fenemód láthatóak, mert ott az alt-right, ott a társadalom középrétegeiben a régről kódolt rasszista reflexek tömkelge. És egyáltalán, az Egybesült Államokban szabad nácinak lenni. Egyszerűen annyira fontosnak gondolják a szólásszabadságot, hogy ott nyugodtan lehet horogkeresztes zászlók alatt vonulni, Hiter szülinapjára nyilvános bulit szervezni. míg ugye felént az ilyenek azért igencsak be vannak tiltva.  (A komoly neonácikat ez persze nem zavarja, kicsit variálnak a Waffen-SS egyenruhájukon, és már is lehet "hagyományőrző" menetet szervezni.)
Szóval a széljobb meg az antifák jól elvannak egyymással, fő tevékenységük kettős: tüntetnek, illetve igyekeznek megakadályozni egymás tüntetéseit. És mindkét oldalon biztosak abban, hogy a másik ütött először. A másik amúgy lehet anarcho-kommunista zsidó gyíkember, abortusz-klinikákat gyújtogató redneck a Biblia-övezetből, a lényeg, hogy üthető legyen, könnygázzal lefújható, a nemzetből kiátkozható. 

Meg hát Furahajú Donáld leterroristázhatja őket (mondjuk gyakran elég erőszakosak, bárkivel aki szerintük náci), de attól még tény, hogy fehér rendőrök öltek meg egy feketét, letartóztatás közben, ami azért elég gyenge indok volt valakinek a nyakán térdelni. És így kezdődött az egész, hogy aztán égjen Minneapolis meg Los Angeles, hogy aztán újra kijárási tilalom legyen New Yorkban. Az antifák azt gondolják, hogy indokolt a radikális tiltakozásuk, mindaddig amíg a lakosság túl nagy részének tetszenek az efféle rendőri túlkapások. Trumpli meg boldog, hogy végre önfeledten terroristázhat, ha már taccsra tették azt a hülyen Bin Ladent. De most végre van új ellenségkép, ha már a vírussal szemben csúfosan elbukott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése