2020. június 8., hétfő

Életbevágatlan kérdések

Nemsokára lesz megint Nemzetietlen Szarunkrád (ezt ottan a karmelita menza dolgozószobájában konzultációnak hívják, és még csak el sem röhögik magukat), amiben pont tizenhárom kérdés lesz. Pedig a tizenhárom az szerencsétlen szám, közismerten azért, mert a totón a tizenhárom találat azt jelenti, hogy épp lecsúsztál a főnyreményről, és nem vehetsz új autót, legfeljebb a régire egy szett téligumit. Szóval kellene még plusz egy kérdés, akkor a sarki presszóban szerencsejátékozó Lajosok és Erzsikék (két rumos sör után) már fizetnének is azért, hogy kitölthessék, nyilván kissé félreértve a helyzetet.

Pedig úgy kell nekünk az ilyen konzultáció, mint az emberek a sót. Izé, egy falat kenyér. Vagyis ha Oszt'jónapot Győző kancellár (assszem így hívják, gondolom az O1G monogram ezt rövidíti) nem konzultána gyakran és kurva drágán az istenadta néppel, akkor még azt hinné a haldokló nyugat meg a keleten kél a nap, hogy ért ahhoz, amit csinál. És mondjuk képes eldönteni dolgokat, a lakossággal való kényszeres levelezés nélkül is. Ez veszélyes!

Mert Ártunk és Ormányunk nem azért levelez az állampolgárok személyi állományával, mert nem biztos magában (a gyengesség a gyengék fegyvere!), hanem mert meg akarja mutatni a tömegeknek, milyen az, amikor a hatalom leereszkedően tegeződik a néppel, és hogy ez mindkét félnek milyen jó, afféle száraz, meleg érzés.
Ezért is hívják ezt a direktmarketinget konzultációnak, mert közvélemény-kutatásnak hívni még nekik sincs pofájuk. Rendes kutatást amúgy is rendelnek hetente, csak azok nem nyilvánosak, arra kellenek, hogy nehogy értékek, elvek, programok és hasonló faszságok mentén kelljen dönteniük fontos kérdésekben. Hanem az van, hogy egyfelől tudják mi a jó nekik és a lőrinc barátoknak, és jól kikutattatják, milyen rendeletekbe és harcos nyilatkozatokba lehet ezt csomagolni, mit kajálnak be az emberek leginkább többségben. Megmérik, hogy mit akar hallani anép, és azt lökik, órásplakátoktól a párttévéig mindenhol.
Kormányzásuknak két mércéje van, a bankszámla és a népszerűségi muató, a többi meg nem érdekes. Ez a konzultációs izé meg maga a borítékolt óriásplakát, az is lehet, hogy kis forró vízzel leöntve hirtelen megnő, és azt kiabálja, hogy állítsuk meg Brüsszelt. Pedig Brüsszel még mindig nem megy sehova, szerintem évek óta el sem hagyta Belgiumot.

Mindegy is, ha megkapom majd a kérdőívet, írok rá valami Bukowski-idézetet, és visszaküldöm. Csak hogy érezzék a törődést. Te meg potyogtasd el a nápolyi-morzsát, és rajzol pöcsöt a plakátnak:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése