2020. június 21., vasárnap

Lelógó logók

Néztem valami filmet a tévében (hiába, régi rossz szokásom ez), már amennyit meghagytak belőle a reklámok szünetében. Pedig tényleg nem érdekel a kézműves tamponsör, a vödrös rántott csirke bélflórával, vagy a fogkrém, amitől csillogó lesz a hajam. De ezeket már megszoktam, az viszont még zavar, hogy nagyjából a képmező ötödét kitakarják a logók. A csatorna logója jobb felül, bal alul meg a korhatár-karika, a másik két sarkon pedig osztozik a "hat halott, két sebsült, cuki pandák születtek" hírsáv és a "Háziasszonyok Pénzért Sikoltoznak" vetélkedő harmadik évada ismétlésének promója.
Középen még van egy kis film. de csak az ellenség megtévesztése végett, hogy úgy tűnjön, a "kereskedelmi csatorna" szerkezetből nem csak a kereskedelmi az igaz. De amikor beüt a tévéshop meg az ezotévés műsorsáv, ahol  magukat autodidakta módon jóssá átképzett hidegburkolók rontáslevételt meg ezüstözött, aranyutánzat fülbevalót árulnak, akkor lehull a máz, lepereg a lepel. Ezek itt nem tévécsatornát üzemeltetnek, hanem csak reklámidőt árulnak, a hirdetést szakítják meg műsorra, és nem fordítva. Ja, ez nem nagy felfedezés, meg a műsorokban temékelhelyezés sem, csak a mérték, ami talán új. Hogy a termékek köré helyeznek műsort, a szerkesztők helyett alkalmazott marketinges gyakornokok, filmrészleteket vágnak az áramvonalas serpenyők és a rozsdamentes joghurtok közé, régen mindezt kissé visszafogottabban tették. De hát kellett nekem hosszú-hosszú idő után odakapcsolni valamelyik Nagy Kereskedelmi kloákára, hogy aztán majdnem negyven percig bírjam. és hogy az után úgy döntsek, én ezzel inkább nem roncsolom tovább amúgy is romokba tépázott lelkemet.

Főleg mert széles a hallóköröm. Vagy a látó? Nem, mégis inkább a halló, elvégre a hallomások megbízhatóbbak a látomásoknál, főleg ha az ember nem hisz a szemének. Úgyhogy életem hátralévő részét inkább a csendes meditációnak, a világ nagy kérdésein való elmélkedés mellőzésének, és a karamellás grízpudingnak szentelem. És nem nézek már diszkavörit vagy nesönöl dzseografikot sem, mert csak felbaszom magam az ufók-nácik-cuki állatok, ufók-nácik-cuki állatok-élet a vadonban monoton ritmikáján. Ami úgy kell nekem, mint lónak a hátúszás.
Civilizációs háttérzajnak (hogy azért beszéljen valaki a környezetemben) teljesen jó a Sky News, nekik garantáltan nincs kártyajós-asztrológus-távgyógyító műsorsávjuk. Egyszer Barcelonában több napot éltem túl egy szál CNN-el, mert valahogy meg tudják oldani ott is, hogy ne ugyanazokat a mondatokat ismételgessék ugyanazon vágóképek alatt félóránként.
Ez a hazai hírcsatornáknak teljesíthetetlen kihívás, de tőlük nem is ezt várják el a pártközpontból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése