2020. június 15., hétfő

Menő boltok el

Olvasom a hvg-n, hogy "Rengeteg bolt tűnt el Magyarországról." Jesszusom, és tessék mondani, hova tűntek? Azt értem, hogy innen el, de akkor most  Szabadkánál vagy Burgenlandban torlódnak fel épp a boltok, az út szélén.(Jut eszembe, ezzel a névvel, hogy BurgerLand én a mekdoneldsz helyében már rég megvettem volna az egészet a picsába, tényleg csak egy betűt kellene mintegy véletlenül, ám következetesen átírni hozzá. Kellemes környék az, központja Kismarton, magyarul Eisenstadt, de tényleg, a gugli fordító a horvát/szlovén Zeljezno nevet magyarra már Eisenstadt-nak fordítja.)

Hogy merre járnak most az innen elment kisboltok, azt nem tudni, én sosem volt még kisbolt, így azt sem tudom, hogy ilyenkor gurulnak vagy viszik őket. Az biztos, hogy a nagy láncok üldözik el a kicsi, nem láncokat, a Teszkó, a Spár meg az Aldi tehet arról, hogy soka a Lidli,  Lidöl vagy ahogy a szakemberek ejtik. És ez gáz, a kisboltok jók, nem kell mindig tömegesedni a nagyobb szupermarkecekben, ahol mindig ott áll neki valaki árufeltölteni, ahol én épp elcsúsznék a kiömlött tejen, és az automata pénztár nem nézi ki belőlem, hogy már kétszer tizennyolc is elmúltam, úgyhogy teljesen legális ecetes heringet vásárolnom.

Mert az tényleg kényelmes, hogy ha kell pár zsömle, egy pohár tejföl vagy pár gramm intravénás keménydrog, akkor elég csak ide a sarokra lemenni, nem kell a Aldiba' kerülgetni a 65 év altti biztonsági őröket tizenkettő után, de még egy belépő szintű agyvérzés előtt.
És a kisboltban az is jó, hogy ha egy százassal kevesebb van nálam csak legyintenek, hogy nem baj, majd legközelebb, és becsszóra elhiszik, hogy tényleg aznap vettem náluk a buggyantott joghurtot, adnak egy másikat ami csak két nap múlva buggyan meg, de előtte még elfogy vacsorára.
Plusz az általam preferált egyik kisboltot nehéz lenne eltolni a mostani helyéről, mert van fölötte tíz emelet, és ha mindegyik egyel lejjebb roskadna, akkor túl sok lakónak kellene átírni a lakcímkártyáját. A másik garázsbolt viszont egy négyemeletes aljában van, szóval veszélyeztetettebb állatfajta.

A HVG szerint főleg a Spár húzott bele, ők nyitottak sok új boltot, gondolom nagy, kopasz, agresszív boltokat, amik rögtön beszóltak a kisboltoknak, hogy húzzanak a vérbe, mert nem lesznek mindig ilyen baszottul udvariasak. Én mondjuk nem értek a kereskedelemhez, vásárolni is csak akkor szoktam, ha kell valami, de valahogy így  képzelem a kiszorítást, elvégre a kapitalizmusban farkastörvények uralkodnak, amik meg börtönmorálra épülnek. És sehol egy rendes kis maffia-szolidaritás, csak izzadt pasik sittes tetoválásokkal, akik előbb ütnek, aztán ütnek még egyszer... és onnantól meg már úgysincs kérdés. Így viselkednek ezek a nagy láncok, aki hagymát meg kakaós csigát mer árulni a területükön, arra ráküldik a verőembereiket, majd azok jól lenyomnak minden péksüteményt meg zöldséget. Néh még rájuk is köhögnek!
És amikor megvalósul a kiszorítás, és a lakótelepi kisboltok szépen elmennek munkavállalásiért sorban állni Birmingham-be, akkor már csak a Spár árul a környéken kakaós csigát. Friss, meleleg kakaós csigát, de egyszer majd kérnek érte valamit...
Ha mázlid van csak a lelkedet, a pénzedből meg hagynak neked is.

(Ez utóbbi onnan jutott eszembe, hogy - ha jól emlékszem - talán Halász Péternek volt egy performansza a rendszerváltás után, mikor kiült egy  aluljáróba koldusnak öltözve, és a kalapja mellé támasztott kartonra azt írta: "Szarok a pénzedre, a lelkedet akarom!" Asszem tényeg ő volt, a net erre már nem emlékszik.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése