2021. április 16., péntek

A kínai egyetemetlenség

A sanghaji Fudan Egyetem budapesti campust fundálna, Ártunk és Ormányunk lelkes asszisztálásával.Ez idáig nem hangzik rosszul, idejön egy külföldi egyetem, lám mi ilyen menők vagyunk, de sokkal sötétebben fest az egész ha elolvassuk a 444 cikkét, amiben végigveszik, miféle értékeket is képvisel a jeles intézmény.

Hogy tudniillik az egyetem chartájában ilyen cukiságok szerepelnek, hogy az egyetem hű a Kínai Kommunista Párthoz, elfogadja a marxizmus vezető szerepét és a szocialista oktatásirányítást, hogy fontos szerepe van a (kommunista) pártkáderek kinevelésében, meg egyáltalán az egyetem fő irányító szerve a pártbizottság. Na, ilyen a Harvardon vagy Oxfordban tuti nincs ugye?

Én meg nézek hülyén magam elé, hogy de ez akkor most mi a fasz akar lenni? A lehetséges magyarázatok:
- A fideszkádéenpé rájött, hogy mégsem keresztény, vagy legfeljebb valami marxista-maoista módon az, ami ugyan fából vaskarika, de hát mi vagyunk az az ország, ahol kutyából igen is lehet szalonna, a harcos antikommunistákból a kínai kommunisták európai rezidensei.
- Nem lettek hirtelen (újra) marxisták, csak van az a pénz, amiért korpásodik a hajuk.
- Nem lettek újra marxisták, de az ottani keménykedős, diktatórikus rendszer azért egy ideje már igen csak kedvükre való. Nézzük csak meg itthon a közszolgálatinak csúfolt egyetemet, ami lassan egy nettó állami janicsárképző, korlátozott intellektussal, ám végtelen pénzzel. Végtelen plusz kínai pénzből, meg azzal a szellemiséggel még csodákat tehetnek. Negatív csodákat.

Mert az a nagy büdös helyzet, hogy mi nem kínaiak vagyunk, a nyugati egyetemi modell a középkor óta az autonómiára, az oktatás és kutatás szabadságára épül, és ha voltak is diktatúrák, amelyek szartak erre, ezek aztán eltűntek, az egyetemek meg folytathatták szabadon. Mert az autonómia szelleme megmaradt. És ez a szellem mérsékelten kompatibilis csak a konfucionista-maoista tekintélykultusszal, az nem a mi kultúránk.
És értem, hogy Kína világhatalom, a sarki pékség zsemléin kívül  gyakorlatilag már mindent ott gyártanak, de az ujguroknak fenntartott átnevelőtáborok, az állami cenzúra, meg egyáltalán az egypárti diktatúra okán minimalizálni kellene velük a kapcsolatokat.

De hát felcsúti Karmelita Kolostorból nézve (tényleg, a Várhegyet mikor tolják már át a nemzet spirituális fővárosába?) mindez nyilván nem számít, az egyetem az egyetem, darab-darab.
Egy CEU el, egy Fudan be, nincs itt semmi látnivaló, tessenek oszolni. Oszlani...vagy hogy kell az ilyet ragzani...

Érdekes előadás, egyenruhás hallgatóknak... (redddit.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése