2021. április 20., kedd

Nevében él

Jeles nap a mai megannyi kopasz, bakancsos neonáci számára, hisz - mint az közismert - április 20. Adolf Hitler születésnapja. Ő kétségtelenül a történelem legjelentősebb pszichopata tömeggyilkosa, legalább is a kortárs Nyugat történelmi emlékezete számára. De hát Caligula régen volt, Nagy Sándort ennyi idő távlatából hajlamosak vagyunk nagy uralkodónak látni, miközben Pol Pot meg az átlagember számára már nem jelent semmit. A Vörös Khmerek hiába voltak időben közelebb a náciknál, Ázsia az nem mi vagyunk, az ottani népirtás az valami távoli egzotikum.

Nincs ezzel túl sok baj, igazából természetes, Hitler tényleg emblematikus főgonosza lehet az egyetemes történetnek is, a nyugati kultúrát meg tényleg radikálisan átrajzolta, vérrel, rengeteg vérrel. (Ilyenkor szokás rutinszerűen beidézni Theodor Adorno híres mondását, miszerint Auschwitz után már nem lehet verset írni, szóval akkor ez itt is megvolt.) De nem mondom fel az összes kötelezőt elvégre mindenki tanult történelmet, ha meg valaki nem tanult belőle, arról én már nem tehetek.
Hitler egy jelentős kulturális mém, az egykori első világháborús káplár, majd sikertelen festőnövendék, aki a végére a Szövetségi Bruno Ganz Hasonmásverseny harmadik helyezettjeként végezte, már ha valaki érti az utalást.

Találtam viszont egy érdekes tényt, mondhatni egy fekete komédiába illőt, hogy azért Hitleren is lehessen röhögni. (Mellékszál, de a minap belenéztem a Halló, halló! című egykori brit komédiasorozatba, és elrémültem, hogy mégis mi a frászt bírtam én ezen egyszer régen? Olyan minősíthetetlenül szar ripacskodás, hogy fájt nézni.)
Ámde. Ma van a születésnapja egy indiai politikusnak is. 1948-ban e napon született Adolf Lu Hitler Marak, aki a Kongresszus Párt színeiben még környezetvédelmi miniszter is volt egy darabig. Ezzel a névvel, amiből látszik hogy India nem nyugat, nekik ez is belefér (ha már a nácik lenyúlták a szvasztikát, az ősi hindu napszimbólumot). Sőt a wikipédia szerint nem is ő az egyetlen hülye nevű politikus Meghalajában, mert " Lenin R. Marak, Stalin L. Nangmin, Frankenstein W. Momin, illetve Tony Curtis Lyngdoh is politizál az államban".

Ki hitte volna, hogy Hitler születésnapjában is akad humorfaktor? Ha már egy másik Adolf is pont akkor bírt születni, mondjuk évekkel az eredeti halála után, amitől az egész csak abszurdabb. (És akkor ne feledkezzünk meg Adolf Hitler Uuonona namíbiai politikusról sem, aki ráadásul ugye még fekete is.)

Hello Mary Adolf Lu, goodbye heart... (cbsnews.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése