2021. április 17., szombat

Kukoricán Térdeplő Karikatúrák

Hank Azaria elnézést kért azért, mert éveken át kölcsönözte a hangját  Apu Nahasapeemapetilon-nak, aki - mint az közismert - a Simpson család egyik karaktere, nem nehezen kitalálható módon az indiai boltos. Ő mondjuk azért meakulpázott, mert utólag úgy látja, sértő volt az általa hangoztatott karakter az amerikai indiai közösségre nézve. (És nem az indiánokra gondolt, azokat már jó ideje úgy illik hívni, hogy 'native americans'.)

De én ezt még mindig nem értem. Speciel Azariát még csak-csak, bár nála is az a helyzet, mint az összes többi Simpsons-szereplőnél, vagyis hogy ők karikatúrák, tehát jobbára sztereotípiákból dolgoznak, de oké, egy karikatúra is lehet sértő. (Bár ha nem szándéka szerint, csak így sikerül, a helyében azért én még várnék az ön-keresztrefeszítéssel.) Amúgy fura, hogy egy fekete karakternek, meg a helyi rendőrfőnöknek is ő volt a hangja - míg tavaly ki nem szállt a sorozatból - a feketéktől vagy a rendőröktől mégsem kért bocsánatot.

De oké, legyen neki könnyű a lelkiismeret-furdalás (a belinkelt cikk szerint azért van mögötte némi személyes tapasztalat is), de vannak az övénél súlyosabb esetek.
Ami nekem a leginkább feltűnt, az a BoJack Horseman című animációban a Diane nevű egyik fő karakter hangját adó Alison Brie példája. Ő is megbánta már, hogy a vietnami származású figurát szinkronizálta, hisz ő nem vietnami származású. Pedig Diane az egész sorozat legszimpatikusabb, legszerethetőbb karaktere, semmi sértő sincs benne, sőt ő még csak nem is igazán karikatúra. Szóval a művésznőnek semmi oka szimbolikusan kukoricára térdepelni, elvégre csak a munkáját végezte. Vagy ha legközelebb mondjuk egy francia nevelőnőt kell játszania, akkor azt eleve visszautasítja, mondván, ő nem francia?
Vagy azt nem, mert csak a bőrszín számít? De akkor ez nem egy másikféle rasszizmus, tessék mondani?

pedig pont mint két tojás... (nypost.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése