2021. április 4., vasárnap

Nem él ilyen

Vannak ezek a kikerülhetetlen netes reklámok, amikkel együtt kell élni, de attól még nem szeretnénk. Van ami simán csak létével idegesítő, mások a tartalmukkal is irritálnak, de velem például még sosem fordult elő, hogy bármit is megvettem volna ezek hatására. De olyan sem, hogy annak ellenére.

Ám mostanában egyre többször jön szembe (a port.hu-n egyébként) valami pólós cég hirdetése, akik nem vízí- de nem is lovaspólóban utaznak (mondjuk egyik sem érdekelne, de is zaklatna fel), hanem tísörtökben, de rémesekben. Például:


Most komolyan, van aki felvenne egy ilyen izét. Ez nem kreatív (na jó, kicsit), egyáltalán nem vicces (de nagyon nem), ellenben ijesztő (de eléggé). Értem én a kulturális utalást a Alien-univerzumra (ez is milyen marhaság már, minden filmes-képregényes szar egyből "univerzum", mintha ennek lenne értelme), de most tényleg, szeretnénk ha egy csaj mellkasából egy ragadozó bújna elő, fényes nappal az utcán? Performance-nak nem lenne utolsó, de egy pólóra nyomtatva inkább csak szánalmas poénkodás, illetve a viselője részéről a "bassza meg látszani akarok, de mindenáron, úgyhogy nézzetek má' ide parasztok" üzenet leközlése, a normális többség felé.

És igen, ez normálistöbbségezés is marhaság, de nem tudom jobban megfogalmazni, hogy alapesetben senki nem akarhat figyelmet kelteni pusztán a figyelemfelketésért, mert az szimpla magamutogatás. Legyen mondanivalója, ha mégoly triviális is, mikor a Sex Pistols kiadta a jelszót hogy "No Future!", akkor ezzel mégis csak kifejeztek egy aktuális életérzést, és értették, hogy Sid Vicious horogkeresztes pólója nem azt jelenti, hogy náci, hanem hogy elege van. (Neki amúgy tényleg nem volt jövője, 21 évesen halt bele a heroin -túladagolásba, miután valszeg megölte a barátnőjét, mondjuk szintén túllőve.)

De az ilyen pólók (akiket érdekel, nézzen utánuk) ócska, mérsékelten vicces giccsek, jóval túl az én ízlés-horizontomon. Pedig nekem sok minden belefér, de lehet hogy menthetetlenül öregszem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése