2021. április 4., vasárnap

Lenni annyi, mint látszani?

Zorbán főfa... szterelnök Úr megtekinette a vakcinákat kiszállító teherautókat. Hajnali háromnegyed négykor. Mer' Ő ilyen. Amiből kettő következik:

- A teherajtóknak nincs ki a négy kereke a Szterelnö Kúr nélkül, ha ő nem tekint meg, oda se érnek. Hisz tudjuk, a vakcinák kiszállításának legfőbb biztosítéka a Főnök megtekintése, nélküle áll a világ, a Nép... izé, Nemzeti Sport is neki jelenik meg, és ha ő nem olvasná, én sem tudnám, hogy mit nem olvasok. Mondjuk kurvára nem is érdekelne, ahogy most sem. De. A pártvezér és kancellár lassan a Berkeley püspök (és jelentős filozófus) által elképzelt isten szerepében igyekszik játszani, miszerint a világ attól létezik, hogy ő tapasztalja. (Írtam már Berkeley episztemológiájáról, de a lényeg röviden: a dolgok a tapasztalás által léteznek, az van, amit látunk/hallunk etc., és amit épp senki tudatos lény nem tapasztal, az attól létezik, hogy van egy mindenható isten, aki mindig minden létezőt tapasztal. Esse est percipi.)

- Fő Nertárs azt gondolja, hogy részéről hősies kiállás hajnalban kelni. A legfinomabban fogalmazva is: egy faszt! Nyilván életében nem volt éjszakai műszakban, mint mentős, orvos, sofőr, pék, vagy simán három műszakos gyári munkás. (Utóbbi én már voltam...) Bazmeg, ez nem hőstett, ez nem valami államférfiúi nagyotcsinálás, ez a világ, a civilizációnk mindennapi működése, azon a buborékon kívül, melyben egész életedben éltél. 
De Felcsút örökös főminisztere ettől érzi magát államférfinak. Hogy ő gumicsizmában kimegy a gátra árvíz idején, megtekinteni, és ha jön az állami média, a kamerák előtt odébb rak két homokzsákot.Pedig ilyenkor nyilván többet árt, mint használ, hisz nem használ a világon semmit, mindenki rá figyelve igyekszik vigyázzba állni, a helyett, hogy normálisan tenné a dolgát. Lehetne egy ilyen kortárs átok: Tekintsen meg téged a Zorbán!

Ha már kormányozni nem tud, lassan a fejére omlik ez a hűbéri rendszer (hisz senkinél sem az alkalmasság volt a mérce vazallusai közül, hanem a kellő fokú szolgai mentalitás) akkor legalább látszani akar, valami képet mutatni arról, hogy ő azért tesz valamit. Megtekint, ja. Amivel annyival vagyunk beljebb, hogy ő látott teherautókat, mi meg láttunk egy önmaga körül keringő cezaromán alakot, aki egyre többször csinál hülyét magából, nyilvánosan nemdebár.
Lassan abban áll a politikai tehetsége (érzéke, ösztöne, pszichopátiája), hogy mindig tud eggyel lejjebb menni magánál, ami persze szektavezéreknél fontos, csak jellemzően összeomláshoz vezet. De mire odáig eljutnak, már mindenkinek az a jobb opció.

Ugye itt is fontos a jelenléte?  Mire mennének nélküle? (hvg.hu)

De ezek se lennének elég magasak Kimdzsong Un elvtárs tekintete nélkül.
kimjongunlookingatthings.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése