2024. március 28., csütörtök

„...a létezés magyar minősége az emberi élet különleges, semmihez nem fogható, magas rendű formája“

Nagyot ment Ártunk és Ormányunk, Skülönsemjén Zsót, egy hadifogoly-import ügyben. Történt ugyanis, hogy az ukrán nácik ellen hősiesen védekező oroszok, átadtak  az utolsó töltényig békepárti magyaroknak 11 kárpátaljai hadifoglyot. Hogy pontosan miért, és mit kértek cserébe az teljesen homályos, de két dolog biztos.

Az első az, hogy az orosz hadifogsághoz képest még a Dagadt rendszerének kezébe kerülni is egy tengerparti nyaralás, pálmafákkal, a második meg, hogy - bár az illetők magyar nemzetiségére hivatkozva történt az átadás-átvétel - a 11 fazonból 10 ukrán és csak egy magyar. De legalább tényleg kárpátaljai mind, sőt, mondhatni reprezentatív mintáját képzik meg az ottani etnikai arányoknak. És hát tényleg, ki a fene akar valami ruszki lágerben rohadni, mikor elég csak annyit mondani, hogy ő magyar? Az identitásválasztás meg szabad (bárt pont Oroszország kapcsán azért lennének kétségeim), bárki vallhatja magát mondjuk farbarúgó kőszálli flamingónak (cauda-calcitans phoenicopteri) vagy fakúszó kutyafülének (reptile canum aures), és simán lehet magyar hadifogoly is (captivus hungarica), ahogy komfortosabb.

Amúgy semmi baj, ha bárkit sikerül kihozni a ruszkiktól, az részemről rendben, csak közben nagyon hülyén néz ki, hogy Kakadu Sz. Péterék itt nacionál-populista alapon magyarkodnak, tök feleslegesen. Mindezek mentén én szívesen lennék magyarországi holland hadifogoly, vagy inkább brit, elvégre angolul sokkal jobban tudok, mint hollandul semennyire, a lényeg hogy valaki mentsen ki innen.

p.s. Ez az első eset, hogy a cím egy idézet a felcsúti döbrögitől, de akkora ordas nagy baromság (nem enyhe fasisztoid beütéssel), hogy a téma okán nem bírtam kihagyni. Bocs, többet nem fordul elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése