2024. március 28., csütörtök

Kisesti reggeli zene

A Nightwish egy finn, operikus-szimfonatórikus metálizé zenekari együttes, ami persze főleg eleinte volt ilyen, mert az első énekesnőjük, Tarja Turunen eredtileg operista volt, annak képződött meg zeneakadémiailag.

A zenéjük kicsit giccses, de tényleg csak kicsit, de hát ilyen ez a popszakma, akkor is ha metálnak címkézik. És itt az enyhe fokú, nyolc napon beül gyógyuló giccsfaktor leginkább abból származik, hogy a cucc, amit játszanak kissé himnikus, de alig utópisztikus, színpadias, de ez egy színpadon csak legnagyobbak számára kikerülhető. 

Amúgy nem is tudom honnan a finnekben ez a nagy elszánás, hogy a klasszikus zene meg a rock vagy metál az jó együtt, mert általában nem jó. (Van egy albumom, ahol a brit Királyi Filharmonikusok játszik Queent, tök drágán vettem még a múlt század végén, talán egyszer hallgattam végig, azóta is porosodik valamelyik polcon.) De a finnek bírják az ilyesmit, az Apocalyptica is finn, és ők Metallicát csellóznak meg hasonlók. Biztos felosztották egymás között a skandinávok, hogy kinek mi lesz a műfaja, a finneknek ez, a norvégoknak a sátánista black metal jutott (ők komorabbak a finneknél, biztos mert nem isznak elég vodkát), a svédeknek meg a népies-vikinges zúzás.

A Nightwish 2013 óta a harmadik énekesnővel, Floor Jansennel működik, azt nem tudom hogy ő is operaénekes-e eredetileg, de akár az is lehet, az biztos, hogy neki is valami zenész diplomája van. Amúgy az alábbi számnál azért sokat tipródtam, hogy ő énekel-e vagy Turunen, annyira hasonló fazonok. Végül  is a tetkóik alapján sikerül belőnöm, hogy Jansen van a felvételen, de ez fél óra guglizásba került. Aztán tűnt csak fel, hogy az ominózus mexikói koncert 2015-ben volt, amiből eleve egyértelműnek kellett volna lennie. De az... túl egyszerű lett volna, hisz minek egy kőgolyót gurítani, ha vihetjük is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése