2024. március 26., kedd

Közérzületi gerillamarketing

Egy pécsi faszi, aki jogász und tanár, évek óta korrigálja ellenvéleményeivel a kormányzati propagandaplakátokat, és perre is ment ez ügyben, mintegy feladva magát, csak hogy kiderüljön, meddig terjednek a szólásszabadság határai. No meg hogy mennyire lehet aljas a kormány avagy az állam, hisz e kettő nálunk már egy. (Az állam Ő van, a tudjukki.) 

A polgári engedetlenség lényege, hogy az ember tudatosan, szándékosan szeg meg valami jogszabályt, amit például alkotmányellenesnek, vagy simán csak amorálisnak ítél, és vállalja is a következményeket. A fentebb belinkelt videóban szereplő Heindl Péter pont ezt teszi, amiért nagy respekt innen, a fotelforradalom frontvonalából.

Eredtileg én is pécsi faszi lennék, csak könnyen eltévedek a belvároson kívül, ha már nem ott nőttem fel, de még egyetemre se oda járta. Viszont engem is sokszor felbasztak a plakátok, amikre képmutató pofátlansággal az írták, hogy „Kormány Információ“ a sokkal pontosabb „Fasisztoid Agymosás“ helyett. Csak nem jártam ki gerilla-módszerekkel fújni, mert valahogy mindig megelégedtem azzal, ha a Nemzeti Inzultációs kérdőívekre, meg uszító jellegű „népszavazások“ szavazólapjára faszt rajzoltam, fekete filccel. Ami öntudatos, csak jelentéktelen gesztus, mert hát elméleti anarchista vagyok, a praxishoz kellenének mások is, de a hazai  anarchista mozgalmak, rövid pezsgés után,  a rendszerváltás után hamar felszívódtak. (Többek köz erről írtam anno az egyetemi szakdolgozatomat.)

Szóval a plakátok a legócskább (avagy Joseph Goebbels egykori náci propagandaminiszter nézőpontjából: a legprofibb) propagandát tolják, a jutyúb algoritmusa meg van annyira kollaboráns, hogy az erről a pofátlanságról, illetve az ellene folytatott magányos küzdelemről szóló videó elé is betesz egy kormányhitű hirdetést. Csak hogy szép legyen tudni, hol a helyünk.
Ami arról szól, hogy dollárbaloldal (az üres, jelentés nélküli szlogen mintapéldánya), meg hogy az ellenzéket megvették kilóra. Dollárért nyilván, gondolom a Trampli Donáld, elvégre ő a nagy barátja mostanában az országunknak, és hát istenem, olyan messziről nem látszik, hogy ki tartozik a Dagadt kíséretébe, és ki nem. (Amúgy is dicsérte már a pártvezér és kancellárt Trampli, hogy milyen kitűnő elnöke Törökországnak, szóval ennél nagyobbakat is benézett már, felettébb műveletlenségében.)

Ráadásul az ominózus plakát, amit most direkt nem fogok  ideszúrni, már csak a szekunder szégyen okán sem, egy az egyben lenyúlása egy régi Dead Kennedys plakátnak, gondolom egyfelől szellemesnek találták a kormányhitű propagandisták az eredeti ötletet (fehér ingre fújt fekete S, amit függőlegesen átszel egy fekete nyakkendő, hogy kiadjon egy nagyjából dollárjelet), másrész meg a legendás amerikai punkzenekar nevének rövidítése ugye DK. Tetszik érteni, pont mint hogy Demokratikus Klára, vagy Dobrev Koalíció. Kibaszott eredeti, kibaszott szellemes, csak valahogy nincs kedvem röhögni rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése