2024. március 23., szombat

Antibarbi

Nem mostanában volt, hogy bár több részletben, de végig bírtam nézni a Barbie című kasszarobbantó filmalkotást, sérelmemre. És ja, végül csak megláttam benne a feminista üzenetet, bár nehéz az ilyesmi, ha az embernek hányingere lesz már a látványtól is. (A pink az rózsaszín? És ha nyílik még a sárga rózsa?) Irónia persze, értem én az iróniát, csak nem mindig értékelem, a barbizás mint kulturális jelenség annyira taszító, hogy idézőjelek között is nehéz ép ésszel elviselni.

Persze más lenne a helyzet, ha a nagy multi játékgyár nem csak rózsaszín tütükés nünükéket gyártana (tudom, tudom, vannak alternatív babák is, afrokövér-amerikai meg hasonlók, csak azokra nemigen gerjed a nép nőnemű és tizenkét év alatti sokasága), hanem nagy szériában életszagú, lepukkant külvárosi barbikat. Ilyeneket:

Gázolt Barbie: Két változatban kapható, van sebesült és halott, előbbinek több a vér a ruhácskáján, utóbbinak viszont zúzott koponyája és kicsavarható végtagjai vannak. A sebesült változathoz háromféle személyautó közül lehet választani (hogy melyik ütötte el ), a halotthoz viszont csak egyféle jár, de az kamion, csak hogy biztosra menjünk.

Megerőszakolt Barbie: Megszaggatott ruha, többféleképpen kócolható haj, PTSS-t (poszttraumás stressz-szindrómát) tükröző tekintet, enyhén bevérzett szemekkel, beépített sikoltozás MP3-ban. Az állatiasan eszelős Ken külön kapható, a változatos erőszakoló pozíciók leírása mellékelve!

Kurva Barbie: Olcsó változat, a flitteres táska, a napszemüveg a régebbi modellekről származik, a szoknya is maradhat, csak fele hosszban Külön kapható a Fuxos Strici Ken, de választható háttér a brooklyni utcasarok vagy a londoni metró, utóbbihoz zacskós pezsgő is jár extra kiegészítőként.

Drogos Barbie: Választható, hogy opiát- vagy metamfetamin függő legyen, a füvezős változat eleve nem játszik, az olyan konzumidióta. Részletesen kidogozott szétroncsolt vénák, bolti lopásból származó kiegészítők, hamisított receptek és számlatömb, az outfit kompatibilis Kurvabarbiéval (szóval átöltözhetnek egymásba), elvégre drogért a testét is hajlandó árulni, ha már a játékgyár amúgy is árulja.

Eltárgyiasított Barbie: Ez valójában a klasszikus modell, posztmodern szóhasználattal.

És végül a legnépszerűbb, az Antibarbi ('e nélkül):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése