2024. március 22., péntek

A szektás duplát gondol

A felcsúti döbrögi megtette szokásos péntek reggeli igehirdetését, ezúttal a Sátán fészkéből, Brüsszelből, biztos elfoglalni ment oda. A nem köz- hanem állami rádióban performált, a szokásosan unalmas tematikája mentén, a megszokott skizofrén módon kinyilatkoztatott üzenet, a szokásosan dermesztő volt. Azaz előadta, hogy mi az, amit utál a világban (amúgy mindent, ami nem ő, vagy a szektája), ami persze pont az, mint amit csinál, ez az igazi óvodás tempó, hogy másra kell kenni a saját, jól felfogott mocsokságait.

Az Index cikkéből idézek: „Úgy fogalmazott, hogy furcsa érzés Magyarországról Brüsszelbe jönni, mert itt háborús hangulat, logika és nyelvezet van, itt úgy beszélnek a politikusok, mintha háború lenne. A miniszterelnök kiemelte: Magyarország nem hadviselő fél, ez nem egy futbalmeccs, amikor drukkolni kell valakinek.“

Szóval őt zavarja a háborús hangulat meg nyelvezet, pedig maga több, mint húsz éve használja, de folyamatosan.  Egy diplomácia tárgyalás kapcsán is csatába indul, szabadságharcot folytat az EU ellen, puskaporszagot érez, és még a magyar fodbalválogatoot EB-selejtezői kapcsán is azt írja ki a Fácsére, hogy "Indul az európai hadjárat!"

Akkor most tessék mondani, ki használ háborús nyelvezetet? Nyilván ő, hisz akkora békepárti, hogy a hruscsovi idők Szovjetunióját idéző módon vívja a permanens békeharcot. És állandóan fodbalhasonlatokkal öblöget ("A meccsnek akkor van vége, ha nyertünk!" - hát nem kurvára sportszerű?), miközben a politika szerinte nem fodbalmeccs.

George Orwell 1984 című kultikus regényében szerepel a "duplagondol" (doublethink) kifejezés, mint a regényben felrajzolt totális diktatúra egyik alapvető eszköze. Ennek lényege az a képesség, hogy valaki egyidejűleg képes két egymásnak teljesen ellentmondó dolgot elfogadni, abban hinni. Azaz kimond bármilyen hazugságot, amiről tudja is, hogy hazugság, de ettől még hisz benne. Tudja az igazságot is, csak nem gondolja. Na, ezt amúgy valamiféle skizoid állapotnak diagnosztizálná egy szakorvos. No meg arról is szó van, hogy nem lehet valakinek évtizedeken át következmények nélkül, tudatosan, akár hatalmi érdekből hazudni, mert egy idő után az illető már maga is elhiszi, és szép lassan átlép a maga alternatív valóságába.

Pont mint a Dagadt, aki össze-vissza beszél, mert addig gyakorolta a duplagondolt (avagy simán a kettős beszédet), hogy már nem tud érdemben reagálni, mikor szembejön a valóság, és ütközik a fejében lévő párhuzamos univerzummal. Ahol ő erős, szép és okos, nem pedig egy ronda, gonoszkodó nagyjából már öregember, akit lassan csak posztszovjet diktátorok (plusz Donáld Trampli) vesznek komolyan, a szavak szintjén legalább is. No meg a hívei, akik egy része szintén a duplagondolt gyakorolja, másik része meg simán csak szellemileg leárnyékolt.

p.s. Ja, és azt is mondta a pártvezér és kancellár, hogy Budapest ma fogságban van. És már megint nem teszi hozzá, hogy ő ejtette fogságba, ő csak ki akarja szabadítani. Hisz a főpolgármester ellenzéki, tehát ellenség (az váltakozik, hogy épp gonosz, vagy simán csak hülye), tehát ötödik éve szorongatják a tökét, és próbálják kicsinálni, akár a város kivéreztetése árán is. Mert a hatalomért, no meg azért  száraz, meleg érzésért, hogy tönkretehetsz bárkit, aki nincs veled, nos ezért bármilyen áldozat megéri, feltéve hogy az valaki más áldozata .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése