2024. március 24., vasárnap

Leckéztetés demokráciából

Lánczi Tamás az Önkényvédelmi Hivatal vezetője (ők ezt „szuverenitásvédelminek“ hívják, de nem kell minden baromságnak bedőlni) azt nyilatkozta az állami rádió méltán megvetett, Vasárnapi Újság című heti uszításában, hogy akik az ő csodás és alázatos hivatalától féltik a demokráciát, azok nem értik annak lényegét. Bagoly mondja verébnek, mi?

Olyan szép, mikor a nersevik elvtársak aggódnak a demokráciáért (miközben épp szétbasszák), de érthető módon teszik mindezt a kormányhitűvé idomított, szigorúan monoton baráti médiában, no meg a duplagondol jegyében, amiről én is itt, a minap.

Lánczi nertárs szerint amúgy ő és kispajtásai a demokratikus párbeszédet akarják elmélyíteni, hisz a felcsútista szekta pont arról volt híres az elmúlt kábé harminc évben, hogy mindig is nyitott volt a párbeszédre, a felcsúti döbrögi is mindig azt mondja, hogy hallgattassék meg a másik fél. Feltéve persze, ha a másik fél is ő, dehát a skizoid személyiség nem akadálya, de lassan feltétele a politikai karriernek, legalább is e lángoktól ölelt geopolitikai realitásban. (Régiesen: országban.)

Amúgy az persze igaz, hogy egy rendes demokrácia deliberatív, azaz nyilvános vitákon alapul benne a döntéshozatal, de hát pont ez az, amit a jelenlegi rezsim nyomokban sem tartalmaz. Biztos allergiás rá a pártvezér és kancellár, a Tóni meg a Kakadu miniszter uraságok, és kis segédeik, így demokrácia csak olyan üzemben készülhet, ahol nem használnak szóját, mogyorót és párbeszédet, különben allergiás reakcióként ellilul és bedagad a főnök feje, aminek ugye meg már nincs hová, szóval akár szét is robbanhat. Ez veszélyes! -írná a Zorigó rögvest.

Amúgy a hivatalvezetőnek akár igaza is lehet a maga módján. Hisz ő azt mondta, hogy elmélyítenék a demokratikus párbeszédet, csak az épp nincs. Így aztán a nemlétezőt bármeddig mélyíthetik, a létezés síkján nem fog változni semmi, továbbra is nyugodtan a nevükre vehetnek komplett megyéket vagy gazdasági szektorokat. Közben meg a Hivatal kitűnő eszköz lehet az ellenzék meg a független sajtó újabb frontokon basztatására, ez lassan bevallott céljuk is (kicsit tágabbra vennék például a hazaárulás jogi tényállásást, hogy mindenféle firkászok is beleférhessenek), és ez akkora kamu dumákkal próbálják - jobbára sikertelenül - elfedni, hogy Franz Kafka megnyalná tőle mind a tíz töltőtollát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése