2024. március 12., kedd

Az értelmezési keretek ostobasága

Belenéztem egyik éjjel A nép szolgája című ukrán sorozatba, ha már eddig kimaradt, meg épp az álmatlanság nevű hobbimat gyakoroltam. Ez az ugye, amiben Zelenszkij, a jelenlegi elnök, egy töritanárt játszik, akiből elnök lesz, és igyekszik szétcsapni a mindenféle oligarchák között.

Ha jól sejtem, a sorozat pont a 2019-es elnökválasztás előtt ért véget, valami ötven epizód után, így pont remek kampányeszközként működött VZ számára. Hogy aztán az életben is elnök legyen a faszi, és történelmi alak, bár akkor még nem volt számításba véve a háború, ami sok mindent átírt azért.

Maga a sorozat (összesen négy epizód megtekintése után) becsületes iparosmunka, politika- und társadalomkritika, némi komikus felhanggal, de tényleg csak némivel, mert alapvetően nem vicces, viszont afféle népi hőst faragott Zelenszkij karakteréből, ami meg jól jött a politikai karrierjéhez.

Viszont mikor utánanyaltam kissé a szériának a port.hu-n, megdöbbentő volt a kommentszekció. Fasisztáznak, komcsinzak teli szájjal a fazonok, de pont a sorozatról nem sok szó esik, azaz kevés. Viszont a közéleti aljasság anonimitással takart indulatai szabadon áramlanak. Ilyeneket olvastam, hogy:

- „Zseniális színészi produkció, elvesztettünk egy remek bohócot, kaptunk egy háborús bűnöst. Maradt volna a kaptafánál.“
- „Zelenszkij legalább annyira háborús bűnös mint Putyin, egyébként meg mindketten az USA körhintájába ültek fel.“
- „Ne beszélj már hülyeségeket kérlek! Ez a fickó zsidó származású orosz. 5 éve beszél ukránul.
Felbérelték az árulót, egyszerre csinàlja ki az Ukràn és az Orosz népet, meg az EU-t. A jenki jól jàr.“

Most az általános helyesírási hendikeptől tekintsük el (az ukrán meg az orosz itt melléknév,, tehát magyarul kisbetű), és borzadjunk el a tartalomtól. Miféle szellemi leárnyékoltság kell ahhoz, hogy valaki itt a Putyin nevű pszichopatának drukkoljon. Ez a Zelenszkij nyilván jól megtámadta magát, az oroszok meg előrelátóan védekeztek, a mocskos ukrán fasiszták ellen. Hősiesen persze, ahogy szoktak. Az ukránok meg háborús bűnösök, mert közismerten ők voltak az agresszorok, az elnökük meg zsidó. Brrr...

ndtv.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése