2024. március 3., vasárnap

Ló Kivan

Tegnap este megnéztem tekinteni A nevem Loh Kiwan című koreai, pontosabban dél-koreai műalkotást. Mondjuk észak-koreai filmet még nem láttam, csak olyan témájút, mint kissé ez is. Merthogy a címben szereplő címszereplő onnan menekül, egészen Brüsszelig, pedig mi jól tudjuk, hogy ott lakik a Sátán, vagy legalább is valamelyik inkarnációja. Ja, és drogos buzibulik is vannak, persze szigorúan keresztény-konzervatív alapon, ahogy Szájer nertárs is művelte.

A film egyébként hol nyomasztó, hol erőszakos, hol romantikus, mer van benne brüsszeli alvilág, totojázó bevándorlási hivatalnokok, halál és nyomorultság, meg egy csaj, aki szintén koreai, csak már feladta a boldogulást. Ő lesz aztán a fickó egyik segítője, de először még azért kirabolja az ájultra vert fazont, akit viszont egy halálos gázolás miatt vertek ájultra.

A végén ha hepiend nincs is, de valami pozitív hangulat azért igen.

És ami feltűnt, a film nagy részér (de nem az egészet) Budapesten forgatták. Az elején meg a végén a "brüsszeli" repülőtér nyilvánvalóan Ferihegy 1 stimmelnek a régi kerek kukák, a lepukkant diákszálló, a 13. kerületre hajazó környék, meg Zugló is. Ja, és egyszer feltűnik a háttérben egy sárga villamos. (Megnéztem, a brüsszeli villamosok alapvetően ezüstösek, kis aranyba hajló mustársárga keretezéssel.)

Persze a dolog érthető, Pesten forgatni elég jó, mert nem olyan drága mint a nyugat-európai helyszínek, az infrastruktúra is megvan, az ázsiai nézőknek meg mindegy, legyen valami felismerhetően európai város.  De ha látszanak cégtáblák, javarészt azokat átragasztották ideiglenesen, de mikor a csávó visszavált egy adag tényleg belga sörösüveget, én az aprók közt felismerni véltem egy kétszáz forintost, de lehet hogy azt benéztem, mert a kéteurós is afféle, a belgáknál is. De azért vicces, hogy Budapest volt már Moszkva, Prága, Bécs, miközben Prága volt már Budapest, de hát ilyen ez a közép-európai életérzés. A brüsszeliről viszont nem ebből  filmből érdemes tájékozódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése