2024. március 12., kedd

Coachonya

Olyat szólt a miskolci Kocsonyafesztivál főnénije, hogy a kocsonya a magyar puding. pedig szerintem a magyar puding az a csoki-vanília-puncs-banán-eper sokszögű édesség, a kocsonya meg simán a kocsonya. Többes számban kocsonyákok. 

Amúgy itt nálunk a megyében - ami nem vármegye simán csak megye, csak azért is szóval itt van egy Mezőcsokonya nevű falu, amit én gyerekkoromban következetesen Mezőkocsonyának értettem. Nem tudom, a helyükben lehet, hogy rámennék valami effféle fesztiválra, például Csokonyavisontával együtt, ott még gyógyfürdő is van, mondjuk hol nincs?

De ha a kocsonya a magyar puding, akkor melyik a nem magyar? A cseh? Vagy a lengyel? (Azok is.) Gondolom az angolra gondolta a néni, de a hagyományos angol karácsonyi puding az édesség, sok kandírozott gyümölccsel meg viszkivel, a Yorkshire meg egy sós felfújt, de annyira fel, hogy két d-vel, puddingnak írják.

Na most ebből a választékból melyiknek felel meg a kocsonya? Akkor már szellemesebb volt Kőhalmi Zoltánnak az a mondása, hogy a sajtos-tejfölös lángos a magyar pizza, a tehén gyümölcseivel....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése