2024. március 4., hétfő

Csirkés szendvics akciósan, ugyanott használt pianínó eladó

A hétvége nagy kérdése volt, hogy vajon az Operaháznak van-e büféje, vagy a büféhez tartozik egy operaház? Mert történt ugye, hogy Régikovács nagyon felcsútista igazgató úgy döntött, a Carmina Buranába beiktatnak egy félórás szünetet, hogy a büfének is legyen kicsit nagyobb bevétele. Az előadás amúgy alig hetven perc, szóval innentől három felvonás lesz: kicsit több mint fél óra zenére énekelés, fél óra pezsgős tejeskávé, lekváros sajtos rolóval, aztán megint bő fél óra zenére énekelés.

Ez így igazán menő, bár logika az nincs benne, szemernyi sem, viszont ha logikus lenne, nem lenne menő. Ez már az avantgárd előszele lehet, nagy dolgok készülnek az Operában nyilván. Például lesz majd Don Giovanni diszkóritmusban büfékocsival, vagy Hattyúk tava sörcsapra és cselesztára.

Csak a miértet nem értem. Lehet, hogy Ókovács nertárs félreolvasta a munkaköri leírását, és főizgatónak gondolja magát, úgyhogy részéről racionális módon cseszi fel a karmester-rendező meg a szereplők idegrendszerét. De az is lehet, hogy övé a büfé, vagy ha nem, részesedik a haszonból, esetleg védelmi pénzt szed a büféstől, annak meg már nincs miből fizetnie, én ebből az irritáló fazonból igazából bármit kinézek.

Pedig hetven percet simán ki lehet bírni büfé, de még vécé nélkül is. (Anno az egyetemen kilencven perces előadásokat tartottam, és senki nem kért háromnegyed óra után kávészünetet...) De ha mégsem lehet kibírni, csinálják azt mint a moziban. (Tényleg, ott sincs szünet még egy kétórás film közben sem.) Aki a fejét akarja tömni, az üljön be az előadásra  egy vödör popcornnal meg egy liter Sprite-tal, azt' jónapot. Vagy legyen a nézőtéren svédasztal, de még jobb egy mozgó szendvicsárus, az akár második emeleti páholyokba is gond nélkül feldobálná a sajtos-sonkást. Sőt ez az árus lehet maga Elavultkovács igazgató úr, így biztos nála maradna a bevétel, meg addig sem az irodájában unatkozna.

pinterest.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése