2023. december 3., vasárnap

A gyevi bíróéval a csalánt, avagy a más szemében a szálkát

Lézer János valamilyenügyi miniszter (nemtom milyen, nem vagyunk ismerősök a fészbukon, nem követem a pályáját, annyi van meg, hogy épp a MÁV-ot rohasztja nagy lendülettel lefelé) a Vajdaságban pálinkázva bejelentette, hogy ő, pontosabban a Párt negyven aktivisták küld, a 17-én esedékes szerbiai választások kampányhajrájában segíteni a VMSZ-t. Az ottani, etnikai alapon szerveződő magyar pártot.

Ez akár rendben is lehetne, de a szuvenír- esetleg szuverenitás-védelmi, vagy milyen törvény,  a kormányhitű narratíva szerint épp arról szól, hogy mindenféle külföldiek ne avatkozzanak be a a magyarországi választásokba, se pénzzel, se élőerővel, és gondolom tanácsokkal sem, bár a szellemi termékek importját azért elég nehéz kontrollálni. Még egy ilyen teljhatalom birtokában is, mikor a pártvezér és kancellár kis hűbéresei, bármikor felsikoltanak, hogy „kétharmad elvtársak, kétharmad!“. És a 135 bátor szavazógép már át is vert bármilyen sunyi aljasságot a Kurvára Nem Tisztelt Házban, nevezve mindezt eufemisztikusan „törvénykezésnek“ esetleg „jogalkotásnak“, pedig ők tényleg csak szarral gurigáznak.

Szóval senki se avatkozzon a dolgunkba, ez kőbe (gránitszilárdságúba, ha valaki emlékszik még) van vésve, de az már nem, hogy mi, pontosabban ők, nem avatkozhatnak bele más országok választásaiba. Az állam által feltőkésített bank nyomhatta a kölcsönpénzt Meloni vagy Le Pen kampányába, meg küldhetnek aktivitáka külföldre kampányolni, ezzel mintha nem lenne semmi bajuk. Nem tudom mennyire pontos az analógia, de nekem úgy tűnik, ez a más faszával a csalánt minősített esete, illet annak a mentalitásnak a példája, amit egy Mátyás királyos történetből ismerhetünk, hogy „Kivéve a gyevi bírót!“

De  a legkínosabb az lehetett Mindenhezis Értő Jánosunk számára, hogy bár ő a jelenlegi szerb elnök, Aleksandar Vučić veztte kormányerőt szeretné hatalmon maradva látni (és a VMSZ az ő potenciális koalíciós partnerük lehetne), rövid idő után épp a Vučić -féle Haladó Párthoz közel álló helyi hírportál szedette le a' internetről (gondolom a jutyúbról) az erről szóló videót. Amit megtehettek, lévén hogy felvételt saját munkatársuk készítette.

Mert a szabadkai portál, alapbeállításon kormánypárti szerkesztőinek is sok volt, hogy LJ ennyire nyíltan, mondhatni kamerák kereszttüzében is bevállalja, hogy itthon vizet prédikál, a szomszédban meg már bort, illetve páinkát iszik. Vagyis ő biztos nem az igazmondó juhász, inkább a bármibe beledumáló, fűt-fát (avagy pénzt, paripát, fegyvert) ígérő ménesbirtokos, egy afféle posztmodern méltóságos úr(hatnám).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése