2023. december 4., hétfő

Sörkalács és mézes virsli, zene nélkül pláne

Idén zene nélkül karácsonyi vásározik a németek nagy része, mert az árusok nem tudják és/vagy akarják kifizetni a megemelt jogdíjakat. Én mondjuk azt se tudtam eddig, hogy egy ilyen vásárnak mintegy kötelező tartozéka a zene, de gondolom akkor kell tartalékizzó-készlet, elsősegély-csomag és elakadásjelző háromszög is, amik nélkül nem lehet beindítani a bulit.

Amúgy igen jól ismerem a karácsonyi vásárokat, rengeteget olvastam már róluk, csak nem járok ilyen helyekre, pont az olvasmányélményeim miatt. Mert kinek kellene kaparós forraltbor vagy menzai/kórházi minőségű teaszerű lötty, hozzá valami Michelin-csillagos étterem árszintjén mozgó sült akármi (kacsacsőrfasírt, libazsíros mézeskalács csilivel, mormotakolbász, ilyenek), és durván túlárazott, de legalább nagyjából felesleges biszbaszok. Meg a lelkiismeret-furdalás, hogy sokan csak bámészkodni jönnek, hogy legalább itt halljanak igazi karácsonyfát és lássanak mézeskalács illatot.

Ehhez képest szerintem pozitív fejlemény, ha nincs zene, mert ahogy közeledik a karácsony, akár egy fékhibás tehervonat, egyre jobban gyorsul, és egyre fülsértőbb hangerővel tülköli a Stílenahtot, meg Mihály Györgytől a Last Christmas című nyálas örökzöldet. (Na jó, utóbbi címével készült egy közepesen nyálas film, amit viszont bírok, de ennyi ízlésbeli kilengést azért elnézek magamnak, ha már újabban jóban vagyunk velem.)
Nem tudom a németek mekkora - persze karácsonyi vásárokra járó - része lélegzik föl a hírre, hogy végre! Végre nem kell néhány hét alatt százszor meghallgatniuk, Bing Crosbytól a Fehér karácsonyt, aminek amúgy is van valami furcsán árja felhangja, legalább is náluk, vagy a Szanta Klóz meggyün a városba címűt, ami meg az amerikai imperializmus titkos fegyvere, nem is beszélve Fagyosról a hóemberről, aki a végére nagyon elolvad, csak ez már kurvára senkit sem érdekel. Miközben Kurt és Heidi csak békés körülmények közt szeretnének venni egy rénszarvasos söröskorsót a másod-unokatestvérüknek, ha már megint karácsonykor eszi hozzájuk a fene, valahonnan a volt endékából.

Nem karácsonyi vásár. Csarnok. (welovebudapest.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése