2023. december 9., szombat

A név akkor sem kötelez

Natália, Ábel, Delila, Filotea, Gardénia, Georgina, Gina, Györe, György, Györgyi, Györgyike, Györk, Györke, Leona, Natali, Natasa, Noella, Péter, Pető, Piládész, Üdvöske, Valéria, Zsorzsett.

Ezek a mai névnapok, ha már szembejött a kérdés, valami jenki okoskodós oldalon, hogy mitől különleges december kilencedike? A válasz amúgy az volt, Nemzeti Süteménynap az usákokban (National Pastry Day), amit kicsit nem értek, szerintem ott bármelyik nap az van. (Meg az állatgyógyászat napja, nemzeti persze, amekkora állatok, mondaná bennem az európai értelemben vett európai, de hát egy globalizált világban már mindenkik lehetnek állatok, nem kell hozzá egy trumpista rémálom, nekünk például elég a felcsútista is. De ennyit a süteménygyógyászatról.)

Viszont kis kereséssel rájöttem, hogy nálunk meg az egészen hülye nevek napja van, pontosabban az egyik, mert hülye nevekkel jól állunk. No nem annyira, mint a fejlett nyugat, mert még nem lehet úgy hívni a gyereket, hogy bárminek, asszem a Dömperke még mindig nem csúszott át az Akadémia illetékes bizottsági testületén (vagy ahogy ezeket a gittegyleteket hívják), Pedig Üdvöske vagy Gardénia mellé igazán beférne.

Régebben ugye az úgy volt, hogy a Római Kaotikus egy ház (néha kaotikus egy dumával) szenteknek nyilvánított halott embereket, és akkor ők be lettek pikkelyezve a naptárba. Mondjuk egy Üdvöske nevű szentet még el tudok képzelni, mondhatni egy szentnek ez igazán testhezálló név, csak gyanús, hogy még életében kellett volna annak hívni, mikor még nem tudott igazolt csodákat tenni a halála után.

Amúgy ebből a mai felhozatalból remek neveket lehetne összerakni, a dupla névnapok nagyobb dicsőségére, például hogy Györke Natasa, Ábel Filotea vagy Piládész Györgyike. (Sőt a 24.hu főszerkesztőjét, egy ex-Népszabadságost úgy hívnak, hogy Pető Péter, szóval nála ez a duplázás ki is van pipálva.)

Egyébként szerintem mindenki hívja úgy a gyerekét ahogy akarja, ha lehet Eperke, akkor lehessen Traktormadár is, annyí az egész, hogy viszont könnyíteni kell a névváltoztatás lehetőségét und bürokráciáját, és mondjuk már 14 év felett bárkinek, hogy azért legalább a középsulis éveket ne azzal kelljen végigszívnia bárkinek, hogy Szabó Küllikki Innocenciának hívják. Pedig ez megtörténhet, hisz anyakönyvezhető nevekről van szó. Azaz már rég a lovak közé dobta a gyeplőt a fényes tekintetű Akadémiai Nyelvtudományi Fingreszelő Művek, szóval felesleges az Utónévkönyvön elkövetett további rugózás. Ja, és legyen olyan név is hogy Sütike, ha már süteménynap van a világ másik végén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése