2023. december 2., szombat

Főhadipalota

„Ez lesz Orbán Viktor főhadiszállása Brüsszelben“ - harsogta minap a címlapon az Index, extra betűmérettel, pedig csak valami helyi Magyar Ház fantázianevű projektről lenne szó. Merthogy mi (bocs, ők) lesznek az unió soros elnökei jövőre, a második félévben. És hát a „kiemelt rendezvényeknek“ mindenképp kell egy belvárosi palota 10 millió euróért (plusz a felújítások), ami szinte szemben van a belga miniszterelnök hivatalával, és amúgy a pénzügyminisztérium épülete volt korábban. Egy ilyen reprezentatív házikó nélkül az uniós elnökség féllábú szabadságharc csupán. Aztán ha lejár a soros elnökség Brüsszelben, (amivel most nem is tudom, hogy az idő alatt is hadban-e állunk majd?), kap valami közelebbről meg nem határozott „diplomáciai funkciót“.

Vagyis könnyen lehet, hogy az indexesek jól tapintottak a lényegre, ez is majd a felcsúti döbrögi egyik kihelyezett rezidenciája lesz, ha épp arra járna, márpedig fog. És nem is csak úgy simán egy kis kényezetetés a főnöknek, de egyenesen főhadiszállás(!) a folyton háborúzó, csatákat vívó legnagyobb békepártinak.

Hát, legalább nem zöldövezet, egy cseppet sem. (index.hu)

Még jó, hogy van rá pénzünk, hiszen mióta szárnyal az oktatás, hihetetlen gazdaságfejlesztés történik az uniós forrásokból, az egészségügyünk meg annyira menő, hogy már az osztrák németek is ide járnak megbetegedni, épp csak ennyi hiányzott, hogy igazi európai középhatalom legyünk. (Pláne, mert lassan már több, mint 1%-át adjuk az EU-s GDP-nek., tehát a minimum, hogy időnként a pártvezér és kormányfőnk fingja a passzátszelet, mint egy egyszerű, kétkezi zsaroló.) Szóval előre elvtársak, száz palotát, ezret!

p.s. Változatlanul nem írom le a felcsúti önkényúr nevét, de egy idézetnél muszáj, úgyhogy jött a néhai Jacques Derrida posztmodern filozófus művelete, miszerint áthúzva. Így le se írtam azt, ami az áthúzás alatt azért mégis olvasható. Olcsó trükk, de gesztusértékű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése