2023. december 9., szombat

Háborús átlátszóság, semlegespártian

A Nemzetközi Limpiai Bizottmány nevű korrupciógyártó szórakoztatóipari kft. végül azt hányta meg magában (mint Fülig Jimmy), hogy a fehér és nemfehér orosz sportolóversenyzők indulhassanak jövőre a párizsi (magyarul parizer) olimpián. De csak egyéniben, semleges színekben avagy zászló alatt.

Azaz a csapatsportok eleve ki vannak zárva, ott mondjuk tényleg nehéz nem egy ország nevében kergetni a labdát vagy váltófutni körbe a stádiumban, de egyénikben így sem lesz egy fáklyásmenet. Mert ugye:

- Milyenek a semleges színek? Nyilván nem a fekete vagy a fehér a kérdés, hisz ezek  hivatalosan nem is színek, a szubsztraktív színkeverésben a fekete az összes szín egyben (a fehér meg az összes szín hiánya), mint a festékeknél, míg az additív keverésnél, például színes fények egymásra vetítésénél pont fordítva, a fehér az összes szín(es fény) keveréke, a fekete meg a színek, avagy a fény teljes hiánya. Plusz a fekete a gyász, a fehér a megadás színe, amik egy háborús okból bevezetett tiltás esetében témábavágók lehetnek, csak épp nem semlegesek. A vörös a munkásmozgalom, a zöld a környezetvédelem, a narancs nálunk a felcsútisták, nemzetközileg a hollandok színe, szóval bonyolult ügy ez. Lehetne a kék, miszerint béke, de sokaknak ez sem lenne elég semleges, úgyhogy szerintem a semleges szín az átlátszó! Átlátszó színekben induljanak tehát az oroszok, vörösök és fehérek, egy nem létező ország, vagy Stendhal vonatkozó regénycímének képviseletében. (A gyakorlatban persze az olimpiai zászló alatt vonulgattak a nyitózáró ünnepségeken például a szerbek, akkor még kis-jugoszlávok, 92-ben Barcelonában, pedig Olümpia egy létező hely a Peloponészosz-félszigeten. Egyszer még jártam is ott, meleg volt és romok, és bazi nagy, kerepelő bogarak a fákon, de ezerszám. Nagy élmény volt.)

- Azt is közleményezte a nemzetközi bizottság, hogy de az egyéni számokból is ki lesznek zárva azok, akik támogatják a H-borút, vagy legalább is nem állnak ki harcosan ellene. Na most, az nem világos, hogy ezt aztán kik fogják ellenőrizni a hogyan? Lesz valami békeharc-teszt, Gandhi-méterrel vizsgálják majd, az amúgy eredményeikkel már kvalifikált versenyzőket, hogy hány százalékkal vannak a Mahatma-határérték alatt vegy felett? Esetleg mindenkivel külön-külön leül egy pszichiáter-túsztárgyaló-gyóntatópap trió, hogy kiderítse, mennyire őszintén nem háborúpárti az adott középtávfutó, országúti bringás vagy vegyesúszó. Meg gondolom a kalapácsvetőket, vívókat, gerelyhajítókat és sportlövőket, mivel mégis csak kis híján fegyveresek, még külön nemzetbiztonsági átvilágításnak is alávetik. Szép új régi világ lehet még ebből.

Színekben alatt a részvétel a fontos (joyreactor.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése