2023. december 10., vasárnap

A maradék négyötöd

„Itt a lista, ezek az elővárosi járatok nem közlekednek vasárnap és hétfőn a Volánbusz-sztrájk miatt“ -olvasom a hávégé ponthun, és felhorgad bennem a megyei jogú indulat. Merthogy az oké, hogy ma meg holnap nagyarányú sztrájk lesz a Volánbusznál, csakhogy országosan! A hávégénél viszont azt gondolta valami sajtóipari alsegédszerkesztő-helyettes, hogy elég ha a Budapest környéki járatok kimaradásáról emlékezik meg. (Ez olyan, mintha egy ferihegyi sztrájk alkalmából csak az lenne a hír, hogy nem mennek a londoni, párizsi meg római járatok, de hogy ezzel együtt a tiranai vagy a prágai se, azt már ki nem szarja le?)

Aztán a nem túl informatív cikkben van egy link, hogy itt lehet utánanézni, láthatóan e köré kellett valami cikkszerűt hegeszteni, de mikor rákattintok, mi is a hivatkozott oldalon a főcím? Bizony: „Sztrájk miatt nem közlekedő Budapest környéki (agglomercációs) járatok“.
És persze ha már ott van a Volán oldalán az ember, még kattintgathat párat az teljes, mondhatni országos listáig, tényleg nem nagy ügy, de ennyi erővel azért kirakhatták volna azt a linket, vagy azt is. De nem, a téma a fővárosi és környéki közlekedés, az ország lényegi része ezzel le is van tudva.

De hát ez van, vízfejű ez a kurvaország, felettébb vízfejű, ami áll Pest-Budából, az agglomerációból, minden más meg vidék, a százlelkes zsákfalutól a százezres városig. (A Pest-Buda, mint eredeti elnevezés meg azért jogosabb, mert a fú városon belül is az East Side, a pesti, keleti oldal a súlyosabb, Budán legfeljebb a pártvezér és kancellár meg az ő kis segédje a Kösságelnö Kasszony székel... persze nem csak úgy, a fajanszon, hanem közjogilag is, bármit is jelentsen ez. Ráadásul ezt jól leképezi a köznyelv, felénk itt vidéken az ember Pestre megy, ha megy a központba, Budapestre vagy Budára soha.

A vidékiek, akik egy bizonyos torz nézőpontból mind falusiak, tyúkóllal és disznószar-szaggal körítve (a háttérben halkan felsír egy kukoricagóré) meg járjanak biciklivel, eleve minek nekik busz? Meg miért is lenne téma, békeidőben pláne, hogy mit csináljon az a szerencsétlen valóban falusi, aki napi két buszjárat közül választhat, de csak ha épp nincs zivatar, hóesés vagy szankciós infláció. Gyalogoljon nyilván, elvégre már Móricz Zsigmond is megmondta, hogy gyalogolni jó! (És neki lehet hinni, egyetlen más írónknak sem volt olyan szép, kirívóan parasztos bajusza, mint neki, ráadásul nem is indokolatlanul, ha már Tiszacsécsén született, egy párszáz lelkes faluban a keleti végeken.)

És egyáltalán vidéke, abban a nyolcmilliós faluban van egyáltalán internet? Hogy érdemes legyen miattuk egy linkkel többet beszúrni? Egyébként á dehogy, arrafelé (felénk is) még pedálos a legtöbb laptop, a szomszéd Józsié is a nagyi ősrégi Singer varrógépéből lett átépítve, és a falu végi lakótelepen gémeskútról húzzák a wifit, de az meg nem ér feljebb az ötödik-hatodik emeletnél. Ilyen ez a vidéki élet. Távolról romantikus, középtávolról mucsai, közelről meg szokásos, pláne hogy Mucsa nevű hely nincs is, csak a fejekben él, meg a szerkesztői rutinokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése