2023. december 20., szerda

A nép szok, a kaka jó

Ahogy gyün a karácsony, mint fény az alagút végén, ami közben lehet, hogy a szembe jövő vonat, tele lesznek a mindenféle médiafelületek a tuti bejglireceptekkel, a "vegyél még két kurva nagy tévét" reklámokkal, meg a számunkra fura népszokásokat soroló cikkekkel.

Hogy az izlandiak nem is esznek bejgli, csak zabkását, desszertnek a fókabőrben rohasztottmadár után, vagy hogy a katalán betlehemnek elmaradhatatlan szereplője Caganer, a kakáló figura, aki tényleg letolt nadrággal, guggolva szarik épp. És állítólag nem is a karácsonyra szarik, ahhoz biztos túl katolikus, vagy csak be van (lenne?) szarva a túl sok katolikustól, tudja fene, viszont ellenben valamiféle termékenység-szimbólum. na ja, hisz épp trágyáz, ami nagyon termékenységet okozó művelet.

jennyrollins.com

De igazából ez se fura, pontosabban a karácsonyi népszokások furák, egytől-egyig. és ez is a dolguk, elvégre az ünnep lényege, hogy nem hétköznap (számomra sajnos, jobban bírok egy nyugis hétköznapot, pláne ha szombatra esik), szóval az ünnep az, mikor megszokásból és/vagy megfelelési kényszertől hajtva olyanokat csinálunk, amiket máskor nem. Haldokló örökzöldekre  aggatunk dolgokat a nappaliban,  az idegösszeomlás széléről figyeljük, feljön-e kelt tészta vagy reped-e a bejgli (nem és igen, naná), és örülni próbálunk mindenféle felesleges ajándéknak.

És bár nálunk nem szarik senki a betlehemi diorámában, de például a Mikulás, aki eredetileg egy szent, a Krampusszal játszik besurranó altruistát, aki annyira al-turista, hogy egyenesen a pokolból hozza a virgácsot, ha már ördög. Gondolom nem Lucifer, csak amolyan segédsátán-helyettes-gyakornok, akinek ennyi jut. Hülye virgácsok cipelése. Bár kétségtelen, hogy legalább nem szarik ránk, a Kisjézusra, vagy csak úgy a jászol sarkába, miközben a háttérben  a Három Királyok vidáman hánynak, ha már belekóstoltak a mirhába, amiről egyikük se tudta, mi a fene lehet...
(Az idevágó wikipéd megfejtés: „A szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha) a szappanfavirágúak rendjébe, a balzsamfafélék családjába tartozó növényfaj. A belőle előállított szirupot mirhának, ennek illóolaját mirhaolajnak nevezik.“)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése