2023. december 8., péntek

A türkfodbal-tudat diadala

Gurbanguly Mälikgulyýeviç Berdimuhamedov, Türkmenisztán dictator emeritusa, az egyik legszebb nevű diktátor evör. Mert az ugye nyilvánvaló bárkinek, hogy egy igazi diktátort nem egyszerűen azért imád a népe, mert remek vezető, éjt nappallá téve a népe javán munkálkodó sztahanovista, hanem egyúttal ő az országban a legmagasabb, legjóképűbb, neki van a legszebb neve, és legszebb aranyozott lovasszobra.

Berdimuhamedov elvtárs nagy utat járt be, míg 2006 és 2022 között diktátorolta a türkméneket, meg a felcsúti szerint a magyarországi kipcsak(???) kisebbséget, már várom, hogy melyik posztszovjet pszichopata lesz kinevezve a hazai pirézek elnökévé, határokon átnyúló visszamenőlegességgel. No de, Gurbanguly bácsi (még nem apó, hisz ő még most csak 66) eredetileg fogorvos volt, ami egy viszonylag rendes szakma, de legalább is legitim útja annak, hogy az ember fájdalmat okozhasson másoknak.  Pletykák szerint amúgy az előző diktátor, a Türkménbasi néven ismert, észak-koreai típusú totális rendszerre törekvő Saparmyrat Nyiazov (a Türkmén Kommunista Párt utolsó elnöke) törvénytelen gyereke, így lehetett aztán utód egyszerű, kétkezi egészségügyi miniszterből, illetve későbbi miniszterelnök helyettesből. Már a főnöke temetését is ő szervezte, aztán ő lett a főnök, de tavaly igen taktikusan visszavonult, hogy a fia (ez esetben a törvényes) lehessen az új admirális-generális elnök. Szóval a maga részéről már nem bízta a véletlenre a dinasztikus öröklés szép, rendszereken és ideológiákon átnyúló hagyományát, miközben azért épp dolgozik annak lehetőségén, hogy bármikor visszaülhessen a trónra.

Bal szélen (portfolio.hu)

Most pedig megint róla szólnak a hírek, miután alapított egy fodbalegyesületi csapatot, ami rögtön az élvonalban kezdett, és huszonegy meccsel a háta mögött máris bajnok, veretlenül persze. Azt nem tudom, stadiont építtetett-e  a kertje végébe, de csalódott lennék, ha nem, elvégre olyan szép szobrot emelt neki hálatelt szívű nemzete, hogy a fal adja a másikat.

Mondjuk ebben a koordináta-rendszerben már érteni vélem, a mi pártvezér és kancellárunk miért ilyen kibaszottul türk tudatú, avagy miért is promózza folyton ezt a szánalmas baromságot. 
Szerintem a hazai kipcsakok kapják be, a pirézeket meg deportáljuk! - forr a dalom, ahogy beállok a wannabe-diktátorok közé. Aranyozott szobromra az adományokat titkos bankszámlaszámomra várom, de még a héten, különben!

Az exelnök igen ízléses szobra (24.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése