2023. december 10., vasárnap

Hajnali Joker

Hajnalban kelni remek dolog, üdít, frissít és kondiban tart. Meg stresszben, mikor este nehezen alszom el, és egyre nehezebben ahogy telik az idő, én meg még mindig nem alszom, csak számolom hogy mennyit alhatok, alhatnék ha most rögtön el.

Ha viszont nagyjából eleget álmodtam vicces hülyeségeket, tényleg jó a hajnali kelés (hacsak nem valamelyik testrészemen veszem észre, ugyebár), mert nem kell rohanni sehová, boltba, munkába, a forradalomba, hanem mindenre kényelmesen van idő. (Persze ha azért kelek kettőkor, mert három után indulnom kell, akkor sztornó az egész, de az nem is lesz már egy rendes nap, csak valami túlélési gyakorlat, sérelmemre.)

Ellenben amikor több órám van még itthon, akkor van idő fürdeni, enni, írni, mások baromságain bosszankodni meg ilyenek, és civilizációs háttérzajként persze megy a tévé, csak hogy ne legyen néma kuss is a lakásban, ha már sötét van, sokáig még. A tévében egyébként egész fura műsorok mennek hajnalban, mert ez az idősáv, amikor a többségnek már vagy még nincs ingere/lehetősége régimódi tévémédiát fogyasztani. Úgyhogy a csatornák csak alibiznek, egyébként sem nézett, bukott műsorokkal, vagy huszonharmadik ismétlésekkel vattázzák ki a totál nézetlen órákat. Így ezen időszak a méla unalom és a legalja trash-tartalom kombójával telik meg, tévéshop, baszós-hányos-fingós humor, mulatós tátika seggrázással és képmutatásból jeles "vallási" agymosás árad ki az emberre, mintha nem lenne holnap, és egész biztosan nem volt tegnap sem.

Ebben a szimbolikus szarlapátolásban persze a "nagy" kereskedelmi adók járnak élen, különösen a TV2, ami egy az egyben a Zorigó szintjét hozza, a témák, a szóhasználat és a hányásszagú propaganda primitívségének viszonylatában egyaránt. Úgyhogy náluk megy egy remek múlatós műsor, amibe véletlenül beleszaladtam, rám jött tőle egy fültől-fülig gutaütés, és mikor - tiszta mazochizmusból nyilván - ránéztem a port.hu-n, hogy ez mégis mi a búbánat, ezt a leírást találtam:

"A Lokoléo Party - Jollyval, Jolly első, önálló műsora, melyben főként mulatós dalok, latin ritmusok és fülbemászó slágerek is hallhatóak. Felcsendülnek már ismert és még nem hallott dalok is a házigazdától, emellett számos vendég is szerepel a műsorban.
Fülbemászó? Az nem ilyen undorító rovar? Meg hogy felcsendülnek a dalok, amik vagy ismertek, vagy nem, de tényleg van harmadik lehetőség is, amivel nem élnek a műsorkészítők? A szöveg szerzője viszont láthatóan az Pajtás újság 1982-es évfolyamából tanult meg írni-olvasni, és azóta is nyugdíjasklubokban gyakorol, bár a dallamos muzsika kifejezést még így is hiányolom.

Meg van két kérdésem:
- A lokoléo az olyan mint az iminimiszeminimi, vagyis mulatós-diszkós blabla? (Ami lehet akár egy pre-szöveg is, hisz pl. a Star Trek sorozatokban volt anno a technoblabla, mikor a forgatókönyvírok lusták voltak mindenféle űrösen műszakinak ható szakdumákat kitalálni, így bizonyos pontokon csak annyit írtak egy párbeszédbe, hogy bla-bla-bla. Aztán egy külön alkalmazott beszúrta ezek helyére, hogy például "meg kellene fordítani a fluxusgenerátor kvantumpolaritást", ami nem jelentett semmit, de egy csillaghajón jól hangzónak látszott.)
- Ki a faszom az a Jolly? (Jokerről már halottam, szokok francia kártyával játszani römit, láttam Tim Burton Batman-filmjeit (mentségül: a többit nem), de lehet hogy ez a Jolly valami zselés szaloncukor.)

A helyes válaszokat nem várom a meg nem adott elérhetőségeimre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése