2021. március 25., csütörtök

A semmi alatt eggyel

Van az a fogalom a sajtóban, hogy 'mínuszos hír'. Az valami halmozottan hátrányos helyzetű, ezért rövid, és pusztán valami kevéssé fontos tény közlésére szorítkozó szösszenet, valami félreeső sarokban. A mínuszos hír még a kis színesekhez képest is fekete-fehér, arra jó, hogy adott lap vagy portál letudjon vele némi tájékoztatási kötelezettséget (vagy kényszert) és/vagy kitöltsön vele egy kis üresen maradt felületet, mert az nem néz ki jól, üzletileg sem.

De a mínuszos hír legalább hír, szemben azokkal a khm... tartalmakkal, amiknek számomra egyáltalán nincs hírértéke, azaz mondjuk dupla mínuszosak. (De a két mínusz matematikailag szigorúan csak az összeadás keretein belül értelmezendő, mert két negatív szám összege ugyebár negatív, de a szorzata viszont pozitív lenne, ami meg ne legyen.)

Ma több ilyen dupla- sőt, duplaplusz-mínuszos "hírbe" is beleszaladtam, az egyik ilyen jellegzetes izé volt a Zindexen, hogy "Chrissy Teigen  otthagyta a Twittert", Na ez cím információ nélkül, a színtiszta redundancia, a sajtó fehér zaja, avagy a ment-e általa előrébb a világ állatorvosi láthatatlan embere. Legalább is nekem, aki ki sem néz a csigaház alakú véleménybuborékjából, nem lát túl a saját kulturális horizontján (azon mondjuk senki,azért az a horizontja neki), így aztán nem képvisel semmilyen hírértéket számára, pedig biztos vannak olyan tizenöt éves kertvárosi fiúk, akik róla fantáziálnak maszturbálás közben, meg olyan tinilányok, akik rá akarnak hasonlítani, hogy Dzsordzs a szomszéd osztályból inkább rájuk verje ki.

Nekem azonban gőzöm sincs ki frász Chrissy, a gugli szerint modell és tévés személyiség (vagyis, szép magyar szóval: celeb), a Twittert sosem használtam, bár egyszer már láttam, hogy az valami internet. Úgyhogy mérsékelten súlyt le, hogy otthagyja a csiripelős kultúrdzsihádot, de persze tudjuk, hogy Csodálatos Trampli ex-elnököt is kitiltották onnan (örökre vagy a világ végéig, amelyik előbb lesz), és akkor már tényleg mire föl az egész?

És közben, némileg paradox módon, hirtelen hírt csináltam a hírtelenségből, legalább is magamnak, meg bárkinek, aki ezt olvassa, és szintén halvány segédfogalma sincs róla, ki ez a csaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése